Květen 2018

Strouhaný kakaový koláč s tvarohem

18. května 2018 v 20:25 Recepty

Tento dezert je fakt bomba. U nás doma chutnal všem, kupodivu i odpůrcům tvarohu...



Ingredience na těsto:
  • 250g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 150g moučkového cukru
  • 400g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce kakaa
náplň:
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 750g měkkého tvarohu
  • 150g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink
Máslo, žloutky a cukr ušleháme do pěny, a potom vmícháme směs mouky, prášku a kakaa. Vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do mrazáku.
Mezitím připravíme náplň: z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Žloutky vmícháme do tvarohu, přidáme cukr, pudinkový prášek a nakonec do směsi zapracujeme sníh.
Velký plech vymažeme a vysypeme moukou. Ztuhlé těsto rozdělíme na polovinu. Na hrubém struhadle nastrouháme první půlku a rovnoměrně rozprostřeme po plechu. Rozetřeme náplň a na ni nastrouháme druhou půlku těsta.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45min při 170°.


Dobrou chuť!



Lublaň v květnu

8. května 2018 v 21:31 Toulky
Snažím se, abychom sem tam opustili svou "komfortní zónu" a vypadli z naší republiky ven. Nabýt nové zkušenosti, zážitky, pocity. Člověka to tak nějak povznese do většího nadhledu - řadu věcí pak, díky srovnání s (ne)fungováním věcí u nás, vidí jinak. Tentokrát padla volba na slovinskou Lublaň, protože jsem na ní slyšela pět jen samou chválu. No, podle mého, legenda nelhala...

Lublaň je menší, asi 300tisícové hlavní město Slovinska, s centrem, které obejdete za hodinu. Ale v tom má pro mě obrovské kouzlo, neboť velké metropole s davy lidí mě trochu děsí... Najdete tu hrad, kostely i pěkné uličky se starými domy, takže všechny vaše historické choutky můžou být ukojeny.Dokonce tu najdete i původní římské opevnění. Pro milovníky moderní architektury snad stačí dodat, že Lublaň je rodným městem Jože Plečnika, který tu zanechal obrovskou stopu...
Lublaň ale navíc nabízí vzdušnost, spoustu zeleně a mladého ducha. Centrem protéká řeka Lublanica, jejíž břehy jsou napěchované bary, bistry a restauracemi, bloky domů střídají četné parčíky (z ptačí perspektivy je Lublaň doslova zelená - aspoň nyní, v květnu), a všude jsou mladí lidé na kolech (cyklostezky najdete VŠUDE!) či bruslích, snad to jsou studenti místních četných fakult...












Až budete v nějaké hospůdce, dejte si luxusní čevapčiči s ajvarem a výborné místní víno. Chutnal mi i ležák Laško. Kávu seženete i v centru za 1,20 eur (vzpomenu-li na ceny v centru Prahy, kde není problém narazit na nicmoc presso za 70Kč a třetinku balené vody za 100Kč! - je mi stydno...)

Město žije do pozdních nočních hodin a cítíte se tu vítáni... ale tak nějak přirozeně, bez nepříjemného nátlaku "naháněčů".

Ohromnou výhodou Slovinska je jeho malá rozloha - autem jste za hodinu z Lublaně u moře a nebo v horách. My jsme se rozhodli pro návštěvu Piranu - přímořského starobylého městečka u chorvatských hranic. nelitovali jsme. Bylo tam nádherně,teď před sezónou možná víc, než jindy.









Bohužel... už jsme doma. Ještě by to chtělo alespoň tři dny - na výlet do jeskyň, na chovatelskou stanici Lipicánů a na horský trek. Takže poučení pro vás - na návštěvu Slovinska se nebojte vyhradit si aspoň týden. Ubytujte se klidně v Lublani a vyjíždějte paprskovitě, kam se dá... Všude je moc hezky, je to sice malá, ale velmi bohatá a pestrá země, která má všechno jako Čechy, ale navíc disponuje mořem. Sice jen 42km pobřežím, ale to vůbec nevadí!


Před pár hodinami jsem si máchala nohy v Jadranu, a teď nostalgicky popíjím obyčejné, levné víno z lublaňské sámošky,
které je i tak vynikající...


Dobrých rad prý není nikdy dost, a proto:
Jeďte tam!!!!