Duben 2018

Kefírová buchta a jedno milé setkání

9. dubna 2018 v 22:25 Recepty
Jednou měsíčně pořádáme s kamarádkou večer nazvaný "Nedělní chvilka poezie". V místní kavárně se sejde pár lidí, natěšených na verše či úryvky próz od známých i méně známých autorů. Dáme si kávu či vínko, posloucháme, smějeme se či jen usmíváme, to podle nátury textu. Ale vždycky, a to nějak samovolně, se vytvoří naprostá pohoda. Asi právě TO je úděl literatury, dělat lidi lepší...
Už jsem pořádala spousty kulturních akcí, ale tyto večery mě těší nejvíc, asi i proto, že jsou tak komorní, nenáročné na přípravu, a vlastně se nemohou nepovést... Pokaždé je to fajn nedělní večer.

Včera proběhlo snad jedno z nejpůvabnějších a nejzábavnějších čtení z knih spisovatele, dokumentaristy, architekta a sběratele umění Michaela Třeštíka.


Jelikož povahou introvert, autor rád přenechal produkci naší společné kamarádce, překladatelce Míše.
Úryvky z jeho poslední knihy - jde vlastně o vybrané facebookové příspěvky - nás nesmírně pobavily. Mě osobně Třeštíkův styl humoru připomíná milovaného Woodyho Allena...




Od pana Třeštíka jsem dostala knihu s věnováním - a moc si toho vážím. Je to nesmírně milý, skromný a charismatický pán. Navíc velký fešák. Celkový dojem = podtržená 1!



Jojo, kéž by takových povznášejících chvil bylo v životě víc... Kéž by bylo víc takových mužů....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nic naplat, duchovní potravy bylo dost, a teď se s vámi podělím o dlabanec skutečný
- a aspoň pro sladkožrouty snad vítaný:


Kefírová buchta

ingredience:
  • 400g polohrubé mouky
  • 300g cukru moučka
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • 150ml oleje
  • 500ml kefíru
  • kakao
Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky přidáme k ostatním promíchaným ingrediencím a vymícháme řídké těsto. 3/4 ho nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Zbytek těsta trochu zředíme mlékem a přisypeme kakao. Opět do hladka vymícháme a cik cak nalijeme na plech. Pečeme při 180°asi 20minut.


Je to velice vláčná, svěží buchta, která má díky kefíru mírně nakyslý (takový lívancový) nádech. Přidala jsem k ní vanilkový puding zakoupený v Lidlu. Povedená kombinace!




A na závěr jedna zásadní otázka:
jestli pak víte, co nejvíc chutná (těm potvorám) srnkám?

MOJE TULIPÁNY!!!!



...letos bohužel nebude kvést ani jeden Zamračený


Aspoň, že ty hyacinty jim nechutnaj...



Přeji krásné jarní dny...




Do mlejna

1. dubna 2018 v 18:48 Toulky
Až pojedete na výlet do Dačic či Slavonic, nezapomeňte se tu stavit na vynikající kávu nebo čaj, při jejichž konzumaci se můžete donekonečna kochat interiérem původního mlýna s desítkami kousků prodejné autorské keramiky.
Fotila jsem na mobil, takže fotky nic moc, ale snad na vás aspoň kousek té útulné atmosféry přenesou.
Já jsem z ní byla nadšená...




Nádherný nápojový servis - vše originální keramika, kterou vytváří majitel kavárny:



Historické kousky nábytku najdete v každém koutku kavárny.




Samozřejmě jsem váhala, co si na památku odnést.
Nakonec to v záplavě hrnků, talířků, andělů a aromalamp vyhrály tyto tabulky s přírodovědnými motivy:




Kavárnu a galerii Do mlejna najdete v Markvarci u Dačic.