Mé první kynuté koláče

23. února 2018 v 19:20 |  Recepty
Trvalo mi to sice čtyřicet let, ale jsou na světě! Moje první kynuté koláče!
A díky super receptu se fakt povedly. Hlavně mě na nich baví, že nejsou suché, ale zůstávají vláčné i několik dní po upečení...

Uvedená dávka těsta vystačí na cca 30 koláčů o průměru 9-10 cm.

Kynuté těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
20 g droždí
100 g cukru krupice
4 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citronu
200 ml rostlinného oleje

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Vykynuté těsto by mělo být krásně měkké a vláčné. Moc dobře se s ním pracuje, nelepí se, není potřeba ho podsypávat.

V době kynutí si připravte drobenku a náplně. Já zkusila tvarohovou a makovou:

Tvarohová náplň:
250 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
1 žloutek
3-4 lžíce cukru krupice
kůra z 1 citronu

Maková náplň:
200ml mléka
100g moučkového cukru
200g mletého máku
1 čajová lžička mleté skořice
50g rozinek
citrónová kůra z jednoho citrónu
Mléko s cukrem uvedeme do varu, přisypeme mák a důkladně promícháme. Odstavíme ze sporáku a přimícháme skořici, citrónovou kůru, rozinky a necháme zchladnout.

Drobenka:
150 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g másla

Na ozdobení a dochucení koláčů:
1 vejce - rozšlehané na potření
rozinky máčené v rumu
cca 70 g rozpuštěného másla na pokapání horkých koláčů

Příprava koláčů:
Troubu zapněte na 190 stupňů, 3 - 4 plechy vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozdělte asi na 30 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout. Pak pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré "máčet" v mouce, aby se na těsto nelepila. Mezi koláčky nechte dostatek místa, protože při pečení nabydou.

Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a naplňte makovou a tvarohovou směsí. Tvarohové koláče ozdobte rozinkami. Každý koláč pak dostatečně zasypte drobenkou a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut.



Máslo rozpusťte v menším kastrolku a pokapejte jím koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň.

Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout.

Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké překvapivě vydrží i další dny.






Přeji dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Danka2 Danka2 | E-mail | 23. února 2018 v 19:39 | Reagovat

Radunko,děkujeme za recept i foto.Tak mě začalo kroutit pusou,že musím jít něco vyhledat,abych tu chut zahnala :-D

2 werka13 werka13 | E-mail | Web | 23. února 2018 v 23:00 | Reagovat

Vypadají moc pěkně. Já z kynutého těsta nepeču - asi bych ho taky měla ale pokořit.

3 Radka Radka | Web | 24. února 2018 v 21:59 | Reagovat

[1]:Rádo se stalo :-)

[2]: Zkus to - žádná dřina to opravdu nebyla...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama