Únor 2018

Včera...

28. února 2018 v 13:41 Zamyšlení

Včera neveřejná premiéra filmu Martina Šulíka Tlumočník v kině Lucerna.



Místo nemocného Juraje Herze Jiří Menzel v hlavní roli. I on je ale nyní nemocný...
Jako by to vše nechtěně zapadalo do kulis příběhu, který je o tom, jak se nejlépe vyrovnat s dějinným svinstvem.
Utápět se v bolesti a pocitu křivdy? Brát na sebe vinu svých předků? Nebo neřešit, zapomenout a žít, tedy alespoň do té doby, než vás boží mlýny (možná) setnou?


Je snazší být synem vraha nebo jeho oběti???

Pro mě zásadní dilema celého filmu, na něž neznám odpověď...




Mé první kynuté koláče

23. února 2018 v 19:20 Recepty
Trvalo mi to sice čtyřicet let, ale jsou na světě! Moje první kynuté koláče!
A díky super receptu se fakt povedly. Hlavně mě na nich baví, že nejsou suché, ale zůstávají vláčné i několik dní po upečení...

Uvedená dávka těsta vystačí na cca 30 koláčů o průměru 9-10 cm.

Kynuté těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
20 g droždí
100 g cukru krupice
4 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citronu
200 ml rostlinného oleje

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Vykynuté těsto by mělo být krásně měkké a vláčné. Moc dobře se s ním pracuje, nelepí se, není potřeba ho podsypávat.

V době kynutí si připravte drobenku a náplně. Já zkusila tvarohovou a makovou:

Tvarohová náplň:
250 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
1 žloutek
3-4 lžíce cukru krupice
kůra z 1 citronu

Maková náplň:
200ml mléka
100g moučkového cukru
200g mletého máku
1 čajová lžička mleté skořice
50g rozinek
citrónová kůra z jednoho citrónu
Mléko s cukrem uvedeme do varu, přisypeme mák a důkladně promícháme. Odstavíme ze sporáku a přimícháme skořici, citrónovou kůru, rozinky a necháme zchladnout.

Drobenka:
150 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g másla

Na ozdobení a dochucení koláčů:
1 vejce - rozšlehané na potření
rozinky máčené v rumu
cca 70 g rozpuštěného másla na pokapání horkých koláčů

Příprava koláčů:
Troubu zapněte na 190 stupňů, 3 - 4 plechy vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozdělte asi na 30 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout. Pak pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré "máčet" v mouce, aby se na těsto nelepila. Mezi koláčky nechte dostatek místa, protože při pečení nabydou.

Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a naplňte makovou a tvarohovou směsí. Tvarohové koláče ozdobte rozinkami. Každý koláč pak dostatečně zasypte drobenkou a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut.



Máslo rozpusťte v menším kastrolku a pokapejte jím koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň.

Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout.

Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké překvapivě vydrží i další dny.






Přeji dobrou chuť!

Patinované židle

10. února 2018 v 12:19 Vyrábíme...
Mám moc ráda staré věci. Nábytek, kuchyňské potřeby, užitkové nádoby. Tedy, ne všechny, to ne. Nemusím výdobytky socialismu reálného, ani toho s lidskou tváří... i když některé hračky, co i vzpomínám byly nádherné a mnohem kvalitnějí, než se vyrábí "Made in China" nyní. Tak těm bych nerada křivdila.
Co se ale týče vybavení domácnosti, tak to mě doba od 50.let minulého století až do počátku druhého tisíciletí neříká nic.

Nejvíc mě oslovují venkovské výrobky první poloviny 20. století. Jejich jednoduchost a praktičnost, ale přitom kumštýřská poctivost, a krása přírodních materiálů tenkrát bez výjimky používaných. Materiál je pro mě asi naprosto zásadní.
Přes mé staromilectví uznávám, že se i v současné designové produkci objevuje řada krásných výrobků. Jakmile jsou ale z plastu, pro mě osobně ztrácí přitažlivost...

Když akutně vzroste má potřeby obklopit se něčím se starou duší, a jako na potvoru zrovna nejsou prachy na to, abych svou touhu mohla rychle ukojit - protože, co si budeme nalhávat, za originální starý kousek, si musíte dnes pěkně připlatit - v tu chvíli sahám po štětci, a z nového vytvořím staré aspoň na pohled.

Patiny jsem se ještě nenabažila, a doma máme několik nábytkových kousků, na kterých se krásně vyjímá.


Nyní tedy přišly na řadu židle. Asi dvanáctileté obyčejné kousky z Ikea.


Lehce jsem je přejela brusným papírem a natřela třemi vrstvami bílé matné barvy. Po zaschnutí jsem na nich štětcem, jen minimálně smočeným v tmavě hnědé barvě, a v podstatě skoro suchým, vytvořila patinu.









Je to za chvilku hotové a člověk nemusí být nijak zvlášť šikovný, aby se dílo zdařilo.
Zbývá ušít, nebo koupit (třeba na Fleru) lněné podsedáky a efekt bude dokonalý.



Přeji Vám krásný den.
Radka




Zahřívací čaj

3. února 2018 v 18:57 Recepty
Chcete se už konečně zahřát?

Pokud jste z těch žen, které od září do května, ne-li po celý rok, trpí na stálý pocit nepříjemného chladu v těle, pokud vás studené nohy a ruce provází životem jako neodbytně věrný pes, tento nápoj je to pravé ořechové pro vás. Věřte nevěřte, hlavně ho ale zkuste, a myslím, že budete s výrazným prohřívacím efektem spokojené.


Kurkumovo-zázvorový prohřívací čaj

na výrobu budete potřebovat:
  • čerstvý zázvor
  • kurkumu (prášek)
  • černý pepř
  • med
  • citrón

Zázvor oloupeme a dáme do konvice (1l) s vodou. Začneme zahřívat a chvíli před počátkem varu přisypeme 2 lžičky kurkumy a půl žičky černého pepře. Povaříme asi minutu a odstavíme. Přidáme citrón a lžíci medu. Čaj má nádhernou oranžovou barvu, a nám nezbývá, než se zavrtat do křesla s knížkou, upíjet a užívat si pocit dobré chuti a intenzivního prohřívání.
Můžete pít ráno, i po celý den.
Můžete také přidat mléko, ideálně kokosové - a to se pak z čaje stává lahodná mňamka, po které usnete, jako koťata.

Kurkuma je skvělý lék, obsahuje kurkumin se silnými antioxidačními, protizánětlivými, analgetickými a antiseptickými účinky. Aby se v těle dobře absorboval, potřebuje látku piperin, kterou obsahuje černý pepř. Proto je důležité přidat do nápoje i ten. No, a o zázvoru a jeho pozitivních vlastnostech na zdraví se už snad ani nemusím rozepisovat...




Přeji krásné zimní dny.