Zázvorový sirup a ty nejlepší kokosky

18. prosince 2016 v 17:07 |  Recepty
Je to vážně neuvěřitelné - čtvrtá adventní neděle je tady.... Čas letí tak rychle a já jeho tempu stěží stačím. Nevím, jak to máte vy. Předpokládám ale, že jste na tom podobně :-)

I návštěvy vašich blogů teď opomíjím, a je mi to moc líto, protože správně tuším, o kolik vašich úžasných adventních nápadů, dekorací a receptů přicházím...

Vánoční náladu doma vyvoláváme jak se dá, protože tam venku na mě zatím moc nedýchá. Večer zapalujeme svíčky a rozsvěcujeme světýlka, a když do toho zavoní teplo krbu a cukroví, tak je to móóóc fajn. Venku je sychravo nevlídno, a tak teď ujíždím na čaji z čerstvého zázvoru s medem a citrónem. Neskutečně prohřívá, takže doporučuji všem zimomřivým.


Ze zázvoru jsem také vyrobila sirup, který mám nejen k vlastnímu užívání, ale použiju ho jako drobný dáreček pro kamarádky. Původní recept jsem kdysi našla v Kuchařce ze Svatojánu..


Zázvorový sirup

Natrouháme 1kg dobře omytého neloupaného zázvoru, dáme do hrnce, přidáme 30 hřebíčků, svazek máty a zalijeme 3l vody. Přivedeme k varu a odstavíme. Vlijeme 250ml citrónové šťávy a necháme zakryté do druhého dne.
Přecedíme, vrátíme do hrnce, vsypeme 5kg cukru, 40g kyseliny citrónové a svaříme.
Plníme do vyvařených lahví a uchováváme v chladu.
Sirup ředíme v poměru 1:10 studenou či horkou vodou.

Já si recept trochu upravila, nepřidávala jsem mátu a použila menší množství surovin, zhruba na 1,5litru vody. Všem milovníkům zázvoru tento sirup doporučuji!

A pokud ještě máte chuť péct cukroví, posílám recept na výborné kokosky.



Kokosky

250g strouhaného kokosu
5bílků
trocha citrónové šťávy
350g cukru jemné krupice

Z bílků ušleháme sníh - pro dobré šlehání přidáme citrónovou šťávu. Do pevného sněhu pak postupně zašleháme asi 150g cukru. Když sníh cukr přijme, nádobu se sněhem vložíme do horké vodní lázně a do sněhu postupně zašleháme zbylý cukr. Sníh zhoustne a získá zvláštní opálový lek. V tu chvíli do něj vmícháme kokos. Z bílkové hmoty tvarujeme na pečícím papírem vystlaném plechu malé stejnoměrné bobečky a vložíme do trouby vyhřáte na 80°. Po půl hodině zvýšíme teplotu v troubě na 150°a když kokosky začnou hnědnout, vytáhneme je z trouby. Kokosky jsou výborně, na povrchu s krustičkou a uvnitř krásně měkké. Můžete je slepit marmeládou nebo potřít čokoládou. Nejlepší jsou ale jen tak.

A pokud ještě stále nemáte všechny vánoční dárky a hledáte nějaké dobré tipy, tak doporučuji tuto úžasnou příruční nádobu na bio odpad z kuchyně. Je moc pěkná a jistě potěší každou hospodyňku, která má na zahrádce kompost anebo třídí odpad do bio-kontejnerů. Koupíte ho např. ZDE.



Přeji vám příjemné prožití vánočních svátků a spoustu společně sdílené radosti s vašimi nejbližšími.

Prožijte šťastný, vlídný a soucitný čas...


Radka






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 18. prosince 2016 v 20:45 | Reagovat

Kočičko,
nevím, kdo víc vyrostl, dcera nebo Fanoušek :D  :D
Kokosky voní až sem a recept si ukládám, mám je moc ráda.
Přeji ti v tomto čase, hodně pohody, klidu a to vše v rodinné atmosféře vánoc. :-)  :-)

2 Nikola Nikola | Web | 19. prosince 2016 v 10:23 | Reagovat

Tak kokosek mám asi napečeno nejvíce, u nás jdou okamžitě na odbyt...receptík se prakticky neliší...

3 Radka Radka | Web | 19. prosince 2016 v 22:20 | Reagovat

[1]: Z Fandy už je velký kluk, i když se dosti často chová jako mimino :-). Natálka už mě přerostla 8-O .
Užívej i ty poklidný advent...

4 Lucie Lucie | Web | 20. prosince 2016 v 11:17 | Reagovat

Raduš, moc mě pobavil váš psík, který si ustlal v perfektní poloze. :-D
Zázvorový sirup mě moc zaujal, zázvor miluji a i já ujíždí na čaji z čerstvého zázvoru, citronu a medu, vypila bych ho litry! :-) Takže sirup určitě vyzkouším, ale možná také vynechám tu mátu, já ji nerada. :) Díky za tip!
Kokosky vypadají výtečně, já je letos nedělala, ale těším se na ty mamčiny, ta mi už hlásila, že kokosek má skutečně zásoby.. :)

5 bezdikovotvoreni bezdikovotvoreni | 23. prosince 2016 v 20:38 | Reagovat

Přeji ti krásné a pohodové vánoc  EVA ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama