Prosinec 2016

Zázvorový sirup a ty nejlepší kokosky

18. prosince 2016 v 17:07 Recepty
Je to vážně neuvěřitelné - čtvrtá adventní neděle je tady.... Čas letí tak rychle a já jeho tempu stěží stačím. Nevím, jak to máte vy. Předpokládám ale, že jste na tom podobně :-)

I návštěvy vašich blogů teď opomíjím, a je mi to moc líto, protože správně tuším, o kolik vašich úžasných adventních nápadů, dekorací a receptů přicházím...

Vánoční náladu doma vyvoláváme jak se dá, protože tam venku na mě zatím moc nedýchá. Večer zapalujeme svíčky a rozsvěcujeme světýlka, a když do toho zavoní teplo krbu a cukroví, tak je to móóóc fajn. Venku je sychravo nevlídno, a tak teď ujíždím na čaji z čerstvého zázvoru s medem a citrónem. Neskutečně prohřívá, takže doporučuji všem zimomřivým.


Ze zázvoru jsem také vyrobila sirup, který mám nejen k vlastnímu užívání, ale použiju ho jako drobný dáreček pro kamarádky. Původní recept jsem kdysi našla v Kuchařce ze Svatojánu..


Zázvorový sirup

Natrouháme 1kg dobře omytého neloupaného zázvoru, dáme do hrnce, přidáme 30 hřebíčků, svazek máty a zalijeme 3l vody. Přivedeme k varu a odstavíme. Vlijeme 250ml citrónové šťávy a necháme zakryté do druhého dne.
Přecedíme, vrátíme do hrnce, vsypeme 5kg cukru, 40g kyseliny citrónové a svaříme.
Plníme do vyvařených lahví a uchováváme v chladu.
Sirup ředíme v poměru 1:10 studenou či horkou vodou.

Já si recept trochu upravila, nepřidávala jsem mátu a použila menší množství surovin, zhruba na 1,5litru vody. Všem milovníkům zázvoru tento sirup doporučuji!

A pokud ještě máte chuť péct cukroví, posílám recept na výborné kokosky.



Kokosky

250g strouhaného kokosu
5bílků
trocha citrónové šťávy
350g cukru jemné krupice

Z bílků ušleháme sníh - pro dobré šlehání přidáme citrónovou šťávu. Do pevného sněhu pak postupně zašleháme asi 150g cukru. Když sníh cukr přijme, nádobu se sněhem vložíme do horké vodní lázně a do sněhu postupně zašleháme zbylý cukr. Sníh zhoustne a získá zvláštní opálový lek. V tu chvíli do něj vmícháme kokos. Z bílkové hmoty tvarujeme na pečícím papírem vystlaném plechu malé stejnoměrné bobečky a vložíme do trouby vyhřáte na 80°. Po půl hodině zvýšíme teplotu v troubě na 150°a když kokosky začnou hnědnout, vytáhneme je z trouby. Kokosky jsou výborně, na povrchu s krustičkou a uvnitř krásně měkké. Můžete je slepit marmeládou nebo potřít čokoládou. Nejlepší jsou ale jen tak.

A pokud ještě stále nemáte všechny vánoční dárky a hledáte nějaké dobré tipy, tak doporučuji tuto úžasnou příruční nádobu na bio odpad z kuchyně. Je moc pěkná a jistě potěší každou hospodyňku, která má na zahrádce kompost anebo třídí odpad do bio-kontejnerů. Koupíte ho např. ZDE.



Přeji vám příjemné prožití vánočních svátků a spoustu společně sdílené radosti s vašimi nejbližšími.

Prožijte šťastný, vlídný a soucitný čas...


Radka







Tymiánový sirup, jablečné řezy a advent s Dalajlámou...

1. prosince 2016 v 10:38 Recepty
Advent si mne podmaňuje tím víc, čím rychleji se zlepšuje mé zdraví. Jojo, i když jsem si myslela, že jsem nesmrtelná :-), tak si na mě někde za rohem počíhaly zákeřné bakterie, co asi zrovna neměly do čeho píchnout, a z nepochopitelných důvodů jsem se jim zalíbila. Jenže jsou to mršky neodbytné, a já se jich ne a ne zbavit. Krabička s antibiotiky na mě sice vyzývavě shlíží z kredence, ale já zatím sahám po přírodě - zázvorový čaj s citronem a medem to jistí. A navíc jsem od své tchýně získala recept na zázračný a chuťově výborný tymiánový sirup.

Tymiánový sirup
  • 250ml vody svařit s 200g cukru - pomalu, 20minut, na mírném ohni
  • odstavit a nasypat celé balení tymiánu nebo odpovídající množství sušeného z vaší zahrádky
  • nechat louhovat do vychladnutí a přecedit do čisté sklenice, uložit do lednice
Užívá se jedna lžička denně. Sirup je velmi účinný proti kašli, bronchitidě a dýchacím obtížím způsobených bakteriální infekcí.


O první adventní neděli jsem spíchla jednoduchý věnec. Letos ale pouze jeden, na víc nebylo síly.
Babičky si tedy letos budou muset poradit samy...


Pokud jste se již nevrhli na cukroví, doporučuji tyto výborné jablečné řezy.
Zkusila jsem je poprvé a rozhodně ukládám do oblíbených.



Jemné jablečné řezy
  • 3 vejce
  • 200g cukru
  • 300g jablek
  • 300g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 100ml oleje
  • čokoládová poleva
  • kokos/oříšky na posyp
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a vmícháme na jemno nastrouhaná jablka. Postupně pak přidáváme mouku s rozmíchaným práškem do pečiva a olej. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 170° asi 25min. Upečené těsto potřeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem či mletými oříšky.


Doma teď hodně tvoříme a vyrábíme. Námětů jsou tuny, a já se nechám velmi snadno zlákat. V poslední době jsem se vrhla i na výrobu vonných sójových svíček. Jsou zdravější než ty parafínové, nečadí a beze zbytku dohoří. Díky přidaným esencím uvolňují do vašeho pokoje příjemnou vůní. Baví mě experimentovat, a tak jsem neodolala a vytvořila i kolekci vánočních vůní. Svíčky si můžete objednat ZDE.


Viktorka si zase udělala úžasný skleníček na kaktus. Je vyrobený z fotorámečků.
Někdy se nestačím divit, co všechno ji nenapadne :-)


Letošní Vánoce si chci užít v naprostém klidu. Mám neodbytný pocit přesycení z materiálna kolem nás, a tak jsem se, k obrovské úlevě mé, a kupodivu i mých blízkých, se všemi členy rodiny dohodla, že si dárky dávat nebudeme. Netušila jsem, jak obrovský balvan ze mě spadne. Takže dárečky jen dětem - a to je radost, protože ty si pořád něco přejí. Je toho moc a tak je z čeho vybírat. I tak ale holkám počet dárků letos zredukujeme...
A když se mě někdo zeptá, co si přeji pod stromeček, naprosto upřímně tvrdím, že NIC. Mám nyní spíš tendenci prostor kolem sebe čistit než ho zaplňovat...Tak doufám, že mě Ježíšek vyslyší :-)

Od návštěvy Dalajlámy mi v uších stále zní jeho slova. A tak, než je zapomenu, hodím je na "papír". Třeba i vám přinesou naději a útěchu tomto čase duchovního usebrání...


Pečuj o své myšlenky, neboť se z nich stanou slova.
Pečuj o svá slova, neboť se z nich stanou skutky.
Pečuj o své skutky, neboť se z nich stanou zvyky.
Pečuj o své zvyky, neboť utvářejí charakter.
Pečuj o svůj charakter, neboť ten utváří osud.
Osud je tvůj život.



Budeš mít to, co přeješ ostatním. Být šťastný není záležitostí osudu. Je to věc volby.



Tak vám přeji krásný a šťastný adventní čas,

Radka