Říjen 2016

Oreo-nutellový cheesecake

30. října 2016 v 18:51 Recepty
Když u nás doma pečou děti, vznikají produkty, které by mě v životě nenapadlo stvořit. Recepty nejčastěji vydolují někde na youtube, kde k němu mají i video návod, a tudíž je to pro ně vlastně hračka. Holt jiná generace :-). Stejnou cestou Viktorka "upekla" tento cheesecake.


Oreo-nutellový cheesecake

Ingredience:
  • 2 velká balení sušenek Oreo
  • půl kostky másla
  • 1 malá Nutella
  • 1 mascarpone
  • 2 smetanovo-tvarohové sýry (např. Lučina)
  • 2 lžíce kakaa
  • moučkový cukr
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno namačkáme rozdrcené Oreo sušenky, spojené rozpuštěným máslem. Korpus necháme ztuhnout v lednici. Mezitím vymícháme krém z mascarpone, sýrů, Nutelly, cukru a kakaa. Ten navrstvíme na ztuhlý korpus a ozdobíme hoblinkami čokolády a kolečky banánu. Dáme alespoň na 3 hodiny do lednice.


Přeji Vám dobrou chuť!

Radka




Drátkované stínítko na čajovku

27. října 2016 v 20:35 Vyrábíme...
Dlouhou dobu jsem nedrátkovala...

Konečně ale nastal čas dlouhých tmavých večerů, které tvoření přejí. A snad právě proto bychom je měli mít rádi, a ne z nich chytat depky. Miluji ty chvíle, kdy je za oknem černo, ale uvnitř, doma, svítí světýlka lampičky a svíčky, z youtube se linou zázračná slova Čtyř dohod v podání Jardy Duška a já vyrábím... cokoli, třeba i to, co se nakonec nepovede a bude k ničemu. Ono totiž ani tak nejde o výsledek, jako o ten proces tvoření...
Fany mi leží u nohou a ze spaní sebou sem tam škubne. Voní hlínou, v níž se dnes na procházce pečlivě vyválel. Vypadá spokojeně...

A přesně v této úžasné atmosféře mi pod rukama vyrostl svícínek na čajovou svíčku.

Užila jsem si to...





Přeji vám krásný sváteční pátek...

Radka




Trocha kaligrafie nikoho nezabije...

23. října 2016 v 22:43 Momentky
Z dnešní neděle se nakonec vyklubal nádherný slunečný den...
A i když jsem letos už ani nedoufala, nakonec se i náležitě podzimně vybarvil.


S Fanouškem jsme vyrazili na malý výlet na Skalku, poutní místo vypínající se nad naším městečkem.
V kostelíčku sv. Máří Magdalény jsme ještě stihli výstavu kaligrafií profesorky Průšové.
Byl to moc milý estetický zážitek, i když jsme tu krásu obdivovali v zablácených teplácích ...




Téma vepsané do obrazů:
Hemingwayova "Komu zvoní hrana".










Nádhera, co říkáte?
Nenapadlo by mě, že pár písmen na papíru může stvořit tak působivý obraz.
Škoda, že už se dnes krasopisu a písmomalířství nevěnuje taková pozornost, jako dříve.
Nevíme, o co přicházíme....


Přeji Vám krásné pozdní říjnové dny,


Radka



Kokedam, lampa, a tak dále...

21. října 2016 v 18:23 Momentky
Dlouho jsem se k blogu nedostala... a tak ani nestíhám přečíst Vaše novinky. Moje škoda! Ale určitě to brzy napravím....


Podzim už se ukázal v plné síle, od včerejška u nás začalo padat listí, ani se, bohužel, nestihlo pořádně vybarvit. Barevného podzimu letos moc nebylo... Zato světla valem ubývá, a tak doma začínáme čím dál víc rozsvěcovat světýlka.


Na místním "Tvořivém trhu" jsem ukořistila naprosto úžasný kousek - stolní lampu se stínidlem z vitrážových sklíček spájených cínem. A i když byla dosti drahá, peněz vážně nelituju. Každý večer mi dělá radost a navíc jsem šťastná, že je to origoš a ruční práce! A to se přece musí podporovat!!!



V sobotu slaví kamarádka čtyřicátiny. Obvykle se s ostatními kámoškami skládáme na společný dárek - dá se se více peněz dohromady, a může se tak vybrat dárek, který opravdu stojí za to. Tentokrát jsme váhaly nad kyticí - uvažovaly jsme o klasickém pugétu z růží, ale nakonec mě napadlo, že bychom mohly dát něco trvanlivějšího a mnohem originálnějšího. Vzpomněla jsem si totiž na kokedamy, které vyrábí Lenka Hrubá. Kromě blogu má i svůj pražský krámek "Zahrada na niti" a tak jsem se vydala na nákup. Všechny kokedamy byly moc hezké a zajímavé, tak jsem trochu měla problém s tím, jaký vybrat. Nakonec zvítězil tento fíkus, protože mi připomínal baobab :-).


Co mu říkáte? Je skvělý, že? Zavěšený v pokoji vytváří nepřehlédnutelnou přírodní dominantu.


V obchůdku jsem se samozřejmě neošidila, a udělala jsem si radost tímto závěsným aeráriem s thilandsií.




Chcete-li se pokochat i další nabídkou z obchůdku - mrkněte na Lenčin blog...


Mějte se krásně a třeba i ospale, jako náš Fanda... to k podzimu patří... :-)



Radka





Je čas na pickles!

8. října 2016 v 21:05 Recepty
Ano, právě teď je ta nejlepší doba na výrobu zdravé vitamínové bomby zvané po anglicku pickles, a po našem prostě kvašená zelenina. Na to, jak je její výroba je snadná, je výsledek naprosto jedinečný!

Pickles
  • zelí
  • mrkev
  • petržel
  • cibule
  • řepa
  • sůl
  • kmín
Zeleninu nakrájíme na plátky nebo nastrouháme nahrubo a v míse pořádně promačkáme, abychom získali co nejvíc šťávy. Osolíme, okmínujeme, a napěchujeme do kvašáku nebo obyčejné sklenice či uzavíratelné plastové misky. Je-li třeba dolijeme vodou, aby byla veškerá zelenina pod hladinou. Zavíčkujeme a necháme 3 dny kvasit v pokojové teplotě. Pak dáme nádobu do chladu, kde nám vydrží i rok. Kvašenou zeleninu používáme jako zdravou pikantní přílohu k sýrům či masu.



Pickles může posloužit i jako skvělý dáreček, stačí ho dát do pěkné skleničky a přidat mašli.
Takže vyrábějte, vánoce se blíží :-)


Přeji vám krásné mrholivé podzimní dny...
... ty naše se stále točí kolem tohoto mimina (nyní už spíš nezbedného puberťáka...)






Radka