Vyčerpaná kuchařka

30. srpna 2016 v 19:47 |  Recepty
Včera, cestou do místního Alberta na nezbytný nákup, si mé dcery začaly stěžovat na můj kuchařský antitalent. A jak prý by si daly knedlo-vepřo-zelo (proboha, to se do 30 minut, které jsem ochotná vaření věnovat vážně nevejde!), svíčkovou (zkoušela jsem ji dvakrát a pokaždé to skončilo řídkou břečkou s nepropasírovanými kousky mrkve) nebo knedlíky plněné uzeným (pochopte, mě, bývalé několikaleté vegetariánce, se z toho postě ježí chlupy!). Pěkně tam mezi regálama do mě šily, vědomy si své poziční (před tolika lidma je přece nemůžu začít mlátit :-)) i početní (jsou dvě a obě vyšší než já) převahy! Cha, řekla jsem si. Když chcete matku-kuchařinku, tak ji máte mít! Popadla jsem nové číslo albertovského magazínu s příznačným názvem "České maso", a doma se ho jala zuřivě prohlížet hledajíc recepty s co možná nejkratší dobou přípravy.

A výsledek? Kromě nečekaného výletu do Prahy (spadlý zámeček na Viktorčiných rovnátkách) a asi deseti venčení Fanouše jsem dnes svým nenažraným dcerám připravila následující menu:


Pečené kuře s bramborovými lupínky

Tento chod jsem bohužel nestihla nafotit. Stání u smažení lupínků mě unavilo samo o sobě a porcování kuřete mě dorazilo úplně. Zpocená a s umaštěnýma rukama jsem na focení vážně neměla chuť.
Nicméně lupínky byly naprosto senzační.
Brambory jsem nakrájela na tenounká kolečka, osolila je a osmažila na sádle v pánvi.
Mňam. Holky je chodily ujídat k plotně a to mám ráda :-)


Švestkový koláč

Jednoduchý a výborný. Ideální pro toto roční období.

  • 120g másla
  • 150g krupicového cukru
  • 140g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • švestky
  • moučkový cukr
  • skořice
  • citrón
Máslo utřeme s krupicovým cukrem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl a vejce a propracujeme. Těsto přelijeme do vymazané a moukou vysypané koláčkové formy. Navrch položíme rozpůlené švestky řeznou stranou dolů. Lehce poprášíme moučkovým cukrem a skořicí a zakápneme citrónovou šťávou. Pečeme asi 40min v troubě vyhřáté na 180°.




A na závěr:

Ledový čaj

6 sáčků černého čaje Earl grey zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme louhovat 10 minut. Přidáme asi 150g cukru a rozmícháme. Směs zředíme 1,5l studené vody a dáme do lednice vychladit. Podáváme s ledem.


Uf. I když jsem zcela vyčerpaná, vychutnávám si chvíle vítězství sama nad sebou.
Nechápu, jak někdo zvládá dlouhé vaření a třeba i denně. Má můj obdiv.

Doufám, že teď holky dají aspoň chvíli pokoj.
I když... na kuchyňské lince jsem právě našla tento rozpis!
(no, aspoň že škrtly tu levandulovou zmrzlinu...)


Uááá!
Ještě že Fanouš po mě zatím teplou večeři nevyžaduje!



Sláva školním jídelnám!


Radka



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 svacinkarna svacinkarna | Web | 30. srpna 2016 v 19:58 | Reagovat

Koláč vypadá výborně. Takový mi dělá babička, když přijedu na náštěvu O:)

2 Petra Petra | Web | 31. srpna 2016 v 16:26 | Reagovat

Ten koláč je fakt krásný, hned mám na něj vééééélikánskou chuť :-)

3 beallara beallara | Web | 1. září 2016 v 7:00 | Reagovat

Ty jsi si ještě nezvykla, že strávníci mají pokaždé chuť na něco jiného než podáváš :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama