Květen 2016

Drátěná nádoba na ovoce

27. května 2016 v 13:36 Vyrábíme...
Po dlouhé době jsem se chopila drátků. Měla jsem motivaci v podobě kamarádčiných narozenin. A jelikož se deadline blížil rychlostí blesku, musela jsem s tím ořádně pohnout. Napadlo mě, že jí udělám nádobu, do níž si může skladovat ovoce. Léto se blíží a tak ji teď jistě ráda využije.

Pomůcky:
  • kleště
  • vázací drát 1,25mm (kostra)
  • vázací drát 0,8mm (vyplétání)
  • vázací drát 0,5mm (šití)

Nejprve si z nejsilnějšího drátku vyrobím spodní obruč,
a k ní přišiju kostru ze tří drátků stejné tloušťky i délky.
Zakončím je očky.



Vytvořenými očky provléknu a vytvořím svrchní obruč nádoby.


Šicím drátkem k sobě zafixuji a ozdobím vinutím.


A pak přichází na řadu výplet dna. Vyplétám kruhovitě od středu, a postupně kroužky přišívám k nosným drátům.


Když je dno hotové, pokračuji stejně i na stěnách.


Výplet jsem neudělala až nahoru, ale zakončila ho zhruba ve dvou třetinách výšky.


Ze silného drátku jsem pak vyrobila šest srdíček,


a přišila je do vzniklých prostor.


A tady je výsledek Usmívající se







Kamarádce jsem nádobu dala i s těmi jablky, protože jim to tam opravdu slušelo.
Co říkáte?


Přeji vám krásný víkend.

Radka

Chuť na něco dobrého...

24. května 2016 v 20:21 Recepty
Také vás někdy přepadne?

Již měsíc se snažím jíst opravdu zdravě a střídmě. Změnu ve stravování jsem nastartovala dvoudenním půstem, po kterém jsem plynule přešla na zeleninová jídla. Záměrně vynechávám bílé pečivo. A alkohol. Na maso a uzeniny si ani nevzpomenu. Nesmírně mi to vyhovuje a cítím se skvěle. Aniž by to byl můj záměr, shodila jsem pět kilo.
Jde to tak nějak samo....


Dnes jsem chtěla holkám udělat radost nějakou dobrotou a napadla mě tato. No, není to nic pro dietaře, ale myslím, že jednou za čas takováhle mňamka neublíží. Naopak, potěší všechny smysly Usmívající se.


Jahody podle chuti osladíme a rozmixujeme.
Mascarpone rozmícháme s cukrem.
Ušleháme šlehačku a zlehka ji vmícháme do mascarpone.
A pak vrstvíme...


Tak si to užjte bez výčitek!

Radka



Vítejte na palubě...

22. května 2016 v 18:39 Momentky
TITANIKU!

A buďte svědkem toho, co se kolem slavného vzniku i neméně slavného zániku tohoto velikánu událo.

Kdy?Kde?
Do konce června na výstavišti v pražských Letňanech.

A pro ty z vás, kteří se tam nedostanou, alespoň pár fotek...


Tady to někdy v roce 1909 začalo. Kdyby tak inženýři tušili, jak jepičí život bude jejich veledílo mít...


Díky palubnímu lístku, který obdržíte u vstupu, se stáváte konkrétní osobou, která se na Titanicu plavila. Na konci zjistíte, zda jste měli to štěstí a plavbu přežili, anebo jste byli jedním z více jak 1500 smolařů, kteří se v Atlantiku utopili, respektive zmrzli, protože voda onoho 14.dubna 1912 měřila 2°Celsia.


Každý z cestujících měl svůj příběh. Někdo bral plavbu Titanicem jako příležitost okázale předvést své společenské postavení, jinému byl lístek přidělen jako náhrada za jinou zrušenou plavbu...
A někdo (jako třeba Leonardo di Caprio), lístek vyhrál v kartách Mrkající.




Okázalostí se 1. třída měla vyrovnat nejluxusnějším pařížským salónům...



Třetí třída už lesku pozbývala, pro většinu cestujících to však stále byl dosud nepoznaný luxus.
Mrkněte, jak se cestující 2. třídy onoho osudného dne nadlábli:
Tyto artefakty byly vyloveny z dvoukilometrové hloubky v Atlantiku...


Model vraku ...
Nevím, jak dopadli ostatní návštěvníci, ale my jsme plavbu přežili Mrkající

Holky z toho velkého příběhu byly celé vykulené... a tak jsme si ještě večer pustily film Titanic, aby se nám to všechno pěkně pospojovalo. Společně jsme si pobrečely, a pak šly spát plné dojmů...

A jaký jsem si z toho všeho udělala závěr?
Že to tenkrát někteří lidé se svou pýchou opravdu přehnali.
A že kdo chce víc, nemá nic...


Mějte se krásně.

Radka






Tekuté zlato

17. května 2016 v 19:11 Zdraví
Nééé, nebudu psát o pivu - a tímto se omlouvám všem milovníkům zlatého moku, které nalákal poněkud zavádějící název článku Smějící se.

Budu psát o oleji....



O oleji, který by se (tedy bez přísad) sice dal využít ve studené i teplé kuchyni, ale já ho požívám ke své práci. A že ho spotřebuji litry... (hádejte, čím se asi tak živím Mrkající)? Vy ho ale můžete využít i doma. A to buď jako olej tělový, který vám po koupeli krásně promastí a provoní pokožku (a také byt, protože esence v oleji je velmi intenzivní), anebo jako olej masážní. Můžete ho využít k automasáži a regeneraci svých unavených nohou a paží, a možná se vám podaří přesvědčit i své partnery/děti/vnuky, aby vám pěkně prohnětly i zádíčka a všechna místa, na která si nedosáhnete.

Vonné tělové oleje jsou poměrně drahé. Vy si je ale jednoduše můžete doma vyrobit za třetinovou cenu.

Jelikož oleje při masážích používám několik hodin denně - začínám mít problém s tím, že se mi některé výrobcem namíchané kompozice tzv. přejí. Omrzí se mi. A tak jsem si začala míchat vlastní oleje podle nálady, typu klienta a jeho problémů.


Na výrobu tohoto oleje jsem použila panenský, za studena lisovaný slunečnicový olej (zn. Country life), do kterého jsem přidala esenciální silici "Červený pomeranč" a "Borovice".

Borovice uvolňuje svalové napětí, bolesti a křeče. Je antispetická, čistí vzduch a je ideální při rýmě a nachlazení do inhalačních roztoků. Ja také vhodná na akné a mastnou pleť.

Červený pomeranč oproti tomu zklidňuje, působí antidepresivně, osvěžuje a uvolňuje. Je vhodný na celulitidu.



Tak až někdy nebudete vědět, čím zvláčnit svou suchou pokožku, zkuste si vyrobit vlastní olejovou kompozici.

Přeji vám krásné dny.

Radka



Makový koláč bez mouky

14. května 2016 v 20:03 Recepty
Recept na tento makový koláč jsem objevila v Pravém domácím časopise. Zkusila jsem ho a nelitovala - je lehounký, lahodný a kyprý. A to prosím bez použití prášku do pečiva.



Makový koláč

Ingredience:
  • 200g umletého máku
  • 100g umletých lískových oříšků
  • 150g másla
  • 6 vajec
  • 100g hnědého třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • trocha mléka
Změklé a nakrájené máslo smícháme s vanilkovým cukrem, solí a žloutky a vyšleháme lehký krém. Přisypeme mák a namleté oříšky a zlehka promícháme. I když nebylo uvedeno v receptu - přidala jsem tady asi deci mléka, aby se těsto lépe promíchalo. Bílky vyšleháme s třtinovým cukrem a zlehka vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160°asi 40 minut. Koláč necháme krátce vychladnout a pak vyklopíme. Je výborný sám o sobě, kdo si ale rád přilepší, výborný bude s porcí šlehačky nebo zmrzliny.


Nezapomeňte dnes pečlivě vysmejčit svá obydlí a vyzdobit stavení lipovou ratolestí. Zítra jsou Letnice :-).


Krásný sobotní večer přeji.

Radka



Co je štěstí?

13. května 2016 v 14:00 Zamyšlení
.... muška jenom zlatá!

A postačí dřevěný špalíček, pár hřebíčků a kousek plastu.

Není úžasná?



Lidské štěstí, to je taková šňůrka, na kterou navlékáme malé korálky, taková malá štěstí
- čím jsou drobnější a čím je jich víc, tím je to jejich štěstí větší.

Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí. Kdo myslí jenom na sebe, ochudí jiné o sebe, ochudí sebe o jiné, zakrní a zahyne.

(Jan Werich)


Že nedostanete vždy, co chcete, je někdy obrovské štěstí.

(Dalajláma)


Štěstí je nesmírně důležité. Když jsem skutečně šťastný nemám čas kritizovat druhé.
(Sri Chinmoy)

Veškeré své štěstí vlož do okamžiku.
(André Gide)


Přeji vám šťastné dny...

Radka



Salát s petrželí

10. května 2016 v 19:07 Recepty
Tento salát, v němž je použita kořenová petržel, je trochu netradiční. Zaujala mě na něm především jednoduchost a možnost použití lokálních surovin. Jelikož se zelenina během přípravy dusí, poslouží tento salát i jako dietní havní jídlo. Lze jíst za tepla i za studena. Určitě si pchutnáte.



Suroviny:
  • mrkev
  • petržel
  • cuketa
  • baby špenát
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
Mrkev a petržel nakrájíme na šikmá kolečka. Dusíme je na rozehřátém oleji. Když změknou, přidáme na tenké plátky nakrájenou cuketu a česnek. Osolíme. Ještě krátce podusíme a na úplný závěr vmícháme listy špenátu.


Přeji Vám zdravou dobrou chuť Usmívající se







Všem maminkám

8. května 2016 v 19:43 Momentky
přeji, aby si dnešní den užily náležitě slavnostně.

Na mě doma čekala tajemná obálka...


a v ní krásné a dojemné překvapení...




Vikinko, děkuji Ti mnohokrát...





Jablečný crumble

3. května 2016 v 21:15 Recepty
Crumble, to je jeden z nejjednodušších dezertů, kdy se místo těsta používá nám všem dobře známá drobenka. A i když po upečení nedrží dobře tvar, a při jeho konzumaci je třeba lžičky, je to opravdová lahoda.

Tento jablečný crumble dělala má dcera Natálka. Vtipné je, že recept našla ve své učebnici angličtiny. I když jsem z mnoha důvodů neměla velká očekávání, výsledek mě příjemně překvapil a k tomuto dezertu se budu ráda vracet :-)


Recept na jablečný crumble:
  • 3 velká jablka
  • 200g másla
  • 300g polohrubé mouky
  • 150g cukru

Jablka oloupeme a pokrájíme na plátky. Vložíme do kastrůlku, přidáme 50g cukru a dusíme v troše vody deset minut. Mouku, zbytek cukru a rozměklé máslo mezitím promícháme v drobenku. Na dno menšího pekáčku naskládáme jablka, posypeme drobenkou a pečeme na 180°zhruba půl hodiny.


Dobrou chuť!





A jaký byl ten váš?

1. května 2016 v 16:46 Momentky





Nejkrásnější strom na našem sídlišti.
Alespoň pro mě...
Tak snad do roka a do dne neuschnu :-)


Pozn. pod čarou:
Mám to štěstí, že na tento strom vidím přímo z okna našeho bytu.
A jak se tak dnes dopoledne kochám tím překrásným výhledem, vidím svého souseda, kterak přijíždí autem, jde k tomu stromu, a rup rup, láme jednu z větví obsypaných těmi úžasnými bílými květy. V puse žváro, a s větví šup domů.
A už je mi jasné, co bude následovat. Nevíte?
Přece romantický polibek se svou ženou pod rozkvetlou třešní, tedy, ehm, pod rozkvetlou oškubanou větví, pěkně v obejváku, a možná jim k tomu bude vyřvávat nějaká děsně romantická reklama z jejich nadrozměrné telky...
Uf. Lidská lenost nezná mezí....


Přeji vám krásný májový čas.

Radka