Cmunda s křenovou omáčkou

15. dubna 2016 v 22:02 |  Recepty
Na nezvyklou kombinaci cmundy a omáčky mě přivedla Karolína Kamberská, která toto jídlo dělá o Velikonocích pro svou rodinu. Jelikož jsem milovnice bramboráků na všechny způsoby, tak mě její recept ihned zaujal. Hlavně jsem byla zvědavá na ten smetanový křen. A díky tomu, že je to recept velmi jednoduchý, jsem ho hned vyzkoušela. Výsledná chuť mě příjemně překvapila. Popravdě jsem z ní byla nadšená.
A tak se s vámi o ten zázrak ráda podělím Usmívající se.



Cmunda s křenovou omáčkou

Ingredience na cmundu:
  • 750g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 100ml mléka
  • 100g hladké mouky
  • majoránka
  • drcený kmín
  • uzené maso (to jsem vynechala - i vegetariánská verze je výborná)
a na omáčku:
  • máslo
  • hladká mouka
  • šlehačka
  • 3 lžíce strouhaného křenu
Oloupané brambory nastrouháme - půl na hrubo a půl na jemno. V míse smícháme s prolisovaným česnekem, solí, vejcem, mlékem, moukou, majoránkou a kmínem. Uzené maso nakrájíme na kostičky a přimícháme.
Pekáček vymažeme sádlem nebo máslem a těsto do něj nalijeme. Návrch ještě dáme tenké plátky sádla/másla. Pečeme na 180°do zlatova.
Omáčka: rozpustíme máslo, přidáme mouku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme 200ml studené vody a rozmícháme. Přidáme smetanu, sůl a provaříme. Pak přidáme křen a necháme ještě projít varem. Můžete ji podávat teplou i studenou. Mě nejvíce bavila kombinace teplého bramboráku přelitého vychladlou omáčkou.


Doufám, že vám bude chutnat tak, jako nám.


Přeji vám krásné jarní dny, plné barevných kvítků a svěží zeleně...





Moc vám děkuji za návštěvu a užívejte svých dnů...

Radka




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Beallara Beallara | Web | 16. dubna 2016 v 6:34 | Reagovat

Užívám dnů...děkuji...venku prší a já se raduji, jak skvostně se bude zelenit příroda...Tvoje fotky mi připomněly...každé jaro moje Verunka nosila do vázy břízku a jedno jaro je donosila...začala slzet, kýchat a bylo po ptákách...alergie na břízu jako vyšitá :-!  :-!
Ta cmunda vypadá velice lákavě, zajímavá kombinace 8-)

2 Marie Marie | 16. dubna 2016 v 19:04 | Reagovat

Jůůů to vypadá skvostně.Mňam.

3 Jana Jana | Web | 16. dubna 2016 v 20:26 | Reagovat

To musela být bašta, mňam. :-) Jaro u tebe doma je moc hezké. :-)

4 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 17. dubna 2016 v 11:52 | Reagovat

Moc pekne fotecky rostlinek - vetvicek.
Tak bramboraky miluju, moc, ale krenovou odjakziva ne:-(. Asi mi to zprotivila skolni jidelna, protoze jinak kren muzu.Pekny den. M.

5 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 17. dubna 2016 v 17:31 | Reagovat

Kdysi mně kolegyně poradila takový její tip na bramborák a od té doby to dělám také. Tavený sýr rozetřít s jemně nasekanou feferonkou a pak už jen mazat na bramborák. Je to hodně dobré :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama