Duben 2016

Domácí gel na praní

27. dubna 2016 v 18:08 Vyrábíme...
Kalendář od Lucie Čapkové je milý, krásný, a v neposlední řadě inspirativní. Minulý týden jsem v něm našla recept na výrobu domácího gelu a neodolala jsem. Den Země jsem tak oslavila ekologickým počinem.

Pokud jste ho ještě nedělali, recept je následující:

Na 5l domácího pracího gelu potřebujeme:
  • 1/2 jádrového mýdla (např. Jelen)
  • 150g práškové sody (krystalické sody je třeba více - až 300g)
  • 5l horké vody
  • esenciální olej (např. Saloos)
Mýdlo nastrouháme a zalijeme trochou horké vody. Pečlivě rozmícháme, můžeme i rozmixovat. Poté za stálého míchání přidáváme sodu a horkou vodu. Do vychladlé směsi nakapeme 10 kapek esenciálního oleje a přelijeme do uzavíratelné nádoby. Esenciálních olejů je fůra, mě padla do oka směs JARO od Saloosu, která nádherně voní po šeříkách. Hmotu necháme 24 hodin odstát, během nichž ztuhne do podoby pudinku. Uskladňujete-li ho v nádobě s úzkým hrdlem, stačí ji před prvním použitím řádně protřepat - gel se stane tekutým a vy ho můžete pohodlně odlévat. Na jednu plnou pračku jsem dala jeden hrnek - cca 200ml gelu.


Pro zajímavost jsem si spočítala cenu za jednu dávku gelu. Vyšlo mi necelých 5Kč. Pokud bych ale nepoužila esenciální olej a nechala prádlu přirozenou vůní jádrového mýdla, vychází jedna dávka na 1,20Kč. A dobrý pocit, že mohu odlehčit zátěž životnímu prostředí (žádná bělidla, žádné obaly), ten je, jak známo, za všechny prachy Usmívající se.


Přeji vám krásné, jarem provoněné dny.

Radka



Slunce v květináči

25. dubna 2016 v 20:53 Vyrábíme...

O víkendu se počasí sice trochu zbláznilo, ale zatím odolávám, a zimní bundu jsem ze skříně ještě nevytáhla. Jsem ale vděčná za každý sluneční paprsek, který má už pořádnou sílu a dokáže krásně zahřát.

Jedno takové sluníčko jsem si vyrobila z drátků. Lze ho zavěsit jako dekoraci anebo přichytit na silnější drát a zapíchnout do květináče.

Není vůbec složité ho vyrobit. Základem je středový kruh z několikrát omotaného drátku přizdobeného malými korálky. Na tento kruh pak postupně připevňujeme různě dlouhé paprsky s většími korálky.



Tyto fotky jsem pořizovala dopoledne, kdy si sluníčko hledalo první cestičky do našeho okna. A stálo to za to.
Hra světel ve skleněných korálcích byla ohromující a nachová krása vykvetlého kaktusu vše jen umocňovala...




Bylo to krásné ráno a byl by to i nádherný den... nebýt jednoho smutného loučení s maminkou mého kamaráda.
A protože to byla indiánka duší i tělem, kytičku pro ni jsem prostě nemohla koupit v zahradnictví.
Na louce se na mě smály pampelišky a v lese jasně zářily lístečky břízky.
A kytička byla na světě.



A protože tady na světě nikdo z nás nemá nic jistého, buďme vděční, veselí a užívejme každého dne...


Radka




Cmunda s křenovou omáčkou

15. dubna 2016 v 22:02 Recepty
Na nezvyklou kombinaci cmundy a omáčky mě přivedla Karolína Kamberská, která toto jídlo dělá o Velikonocích pro svou rodinu. Jelikož jsem milovnice bramboráků na všechny způsoby, tak mě její recept ihned zaujal. Hlavně jsem byla zvědavá na ten smetanový křen. A díky tomu, že je to recept velmi jednoduchý, jsem ho hned vyzkoušela. Výsledná chuť mě příjemně překvapila. Popravdě jsem z ní byla nadšená.
A tak se s vámi o ten zázrak ráda podělím Usmívající se.



Cmunda s křenovou omáčkou

Ingredience na cmundu:
  • 750g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 100ml mléka
  • 100g hladké mouky
  • majoránka
  • drcený kmín
  • uzené maso (to jsem vynechala - i vegetariánská verze je výborná)
a na omáčku:
  • máslo
  • hladká mouka
  • šlehačka
  • 3 lžíce strouhaného křenu
Oloupané brambory nastrouháme - půl na hrubo a půl na jemno. V míse smícháme s prolisovaným česnekem, solí, vejcem, mlékem, moukou, majoránkou a kmínem. Uzené maso nakrájíme na kostičky a přimícháme.
Pekáček vymažeme sádlem nebo máslem a těsto do něj nalijeme. Návrch ještě dáme tenké plátky sádla/másla. Pečeme na 180°do zlatova.
Omáčka: rozpustíme máslo, přidáme mouku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme 200ml studené vody a rozmícháme. Přidáme smetanu, sůl a provaříme. Pak přidáme křen a necháme ještě projít varem. Můžete ji podávat teplou i studenou. Mě nejvíce bavila kombinace teplého bramboráku přelitého vychladlou omáčkou.


Doufám, že vám bude chutnat tak, jako nám.


Přeji vám krásné jarní dny, plné barevných kvítků a svěží zeleně...





Moc vám děkuji za návštěvu a užívejte svých dnů...

Radka





Prokletí bílých muchomůrek...

13. dubna 2016 v 22:19 Zamyšlení

Byl jeden kluk. Byla jedna holka.
A ten kluk a ta holka se do sebe zamilovali.
Milovali se a života užívali ve společném štěstí.
Jenže, psala se léta sedmdesátá, a tak ta holka prostě toužila po svatbě, po dětech a po velké rodině... no, nebylo to jako dnes, kdy je ve třiceti na všechno ještě brzy... Jenže zatímco ta holka toužila, ten kluk toužil také, ale po volnosti a divokosti. Byl to trochu indián... A tak holce došla trpělivost, klukovi dala kopačky a našla si jiného. Jiný milý byl básníkem. Kupodivu, i přesto svolil ke svatbě. Rok se s rokem sešel, ale toužebné otěhotnění stále nepřicházelo.

Jednoho večera se holka s básníkem vraceli z jakési oslavy narozenin. Stáli na refýži a čekali na svou tramvaj. Básníkovi se však v tu chvíli připomněl jeho močový měchýř, a tak si rychle odskočil za val vedoucí do tunelu. Holka dál čekala. A čekala, i když jejich tramavaj už dávno odjela. Básník nešel. Co se stalo, nikdo opravdu neví. Podle všeho se mu na náspu smekla noha, spadnul do kolejiště vedoucího do tunelu, a projíždějící tramvaj ho prachsprostě roztrhala na kusy. Na refýži zůstala jen jeho brašna...., a také ta holka. Holka, která se s tím najednou měla vyrovnat. Tak se to přece dělá a očekává...musíš to zvládnout! Ta holka se snažila. Přepisovala všechny básníkovi básně, a k jeho jménu na domovních dveří připsala křížek. Všem blízkým říkala, že tu bude tak dlouho, dokud všechny jeho básně nepřepíše. A to se jednoho dne stalo....
Ještě než si ve svém bytě pustila plyn, na domovních dveřích stihla připsat křížek i před své jméno....

Není nad to, když je za písničkou příběh. Opravdový, silný příběh, který vás dojme i po letech. A možná zamrazí. Každopádně z vás tu emoci vydoluje, ať chcete nebo ne.

Až do dneška jsem to netušila... ale má oblíbená písnička od Mejly Hlavsy v sobě ten příběh má...

Muchomůrky bílé
text: Egon Bondy.... v životní roli dočasného bytného holky
hudba: Mejla Hlavsa .... v životní roli kluka
1977







Fata morgana

12. dubna 2016 v 20:39 Momentky
Ve skleníku Fata morgana v pražské botanické zahradě bylo v sobotu krásně. Tropičtí motýli se líhli, poletovali nad hlavami návštěvníků, a v rozích skleníku pak pokoutně končili svůj nedlouhý život...

Pokud se tam také chystáte, zvolte raději všední den. Vyhnete se frontě před skleníkem i tlačenici uvnitř.

Ale je tam krásně...











Přeji vám krásné jarní dny...




Drátkovaná nádoba

9. dubna 2016 v 22:02 Vyrábíme...

Všechny vás moc zdravím.

Po nějaké době jsem zasedla k drátkům a tady je výsledek. Nádobka, kterou můžu využít třeba k uskladnění ořechů.
K její výrobě jsem využila metodu spirálovitě točeného drátku, který jsem postupně přišívala k základní křížové konstrukci.

Pomůcky, které budete potřebovat, pokud se také pustíte do díla:
  • kleště
  • silnější vázací drát (1,25mm)
  • slabý vázací drát (0,5mm)
  • trpělivost :-)

Nejdříve vytvarujeme základní oporné prvky,


a tenkým drátkem je svážeme do kříže.


Z konce silného drátku začneme točit spirálku,


kterou zvětšujeme, a slabým drátkem našíváme na křížovou kostru dna nádoby.


Obdobným způsobem vydrátkujeme stěny, až nám vznikne celá nádoba.


Konce drátků zajistíme a zakončíme očky.


A je to...




Přeji vám krásný zbytek deštivého víkendu.

Radka





Eskymo řezy

3. dubna 2016 v 16:12 Recepty
Při pečení a hlavně ochutnávání těchto řezů nemůžete nevzpomenout na klasickou českou zmrzlinu Eskymo. Tedy na tu pravou kokosovou, politou čokoládovou polevou. Vzpomínáte na ten bílomodrý obal s usmívajícím se Eskymáčkem?

Eskymo kokosová zmrzlina 50ml



Eskymo řezy

Ingredience:

těsto:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
krém:
  • 500ml mléka
  • 2 kokosové pudinky
  • cukr dle chuti
  • 125g másla
  • zakysaná smetana
  • čokoláda na polevu
Těsto pečlivě vymícháme, nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Necháme vychladnout a připravíme krém: z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, pečlivě rozmícháme a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem (opět dle chuti) a postupně do něj zamícháváme pudink a zakysanou smetanu. Krém natřeme na vychladlé těsto a potáhneme čokoládovou polevou.


Celý víkend byl slunečný a nádherné počasí nedovolilo zůstat snad nikomu doma. I my jsme s holkami vyrazily na špacír. Tentokrát na skalní vyhlídku Hvíždinec s úžasným výhledem na Řevnice a Berounku.



Tak ať nám takhle krásné jaro vydrží co nejdéle.

Mějte se moc hezky,
Radka



Zápich pro Eriku

2. dubna 2016 v 7:00 Vyrábíme...

Dnes jen maličkost.

Zápich do květináče pro kamarádku Eriku.

K svátku...






Přeji Vám krásný den.

Radka