Zelenočtvrteční polévka

22. března 2016 v 20:55 |  Recepty
Tak jsem si právě na Wikipedii přečetla, že "Zelený čtvrtek" vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (Lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek). Ach jo, vzdělání nás, koukám, připravuje o iluze a zažité tradice :-).

Nevadí, i přesto pro mě poslední čtvrtek před Velikonocemi zůstane zelený. A na zelený čtvrtek se musí sníst něco zeleného. Někdo zvolí špenát, já dám přednost zelené polévce. Jednoduchý recept jsem si vypůjčila od Kuchařky ze Svatojánu. Polévka je výborná, a co je hlavní, chutná i dětem.


ZELENÁ POLÉVKA

V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme 300g pórku. Přidáme 200g hlávkového nebo ledového salátu a 500g mraženého hrášku. 10 minut dusíme ve vlastní šťávě a občas promícháme. Zalijeme 1,5l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme doměkka. Osolíme, část hrášku odbereme, a polévku rozmixujeme. Zjemníme smetanou, vložíme celý hrášek odebraný před mixováním, a podáváme.





Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!


Přeji Vám dobrou chuť.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 dadainka dadainka | Web | 23. března 2016 v 20:31 | Reagovat

Mňam :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama