Postní menu č.1

10. února 2016 v 16:02 |  Zdraví
Dnešním dnem končí masopustní období - je Popeleční středa. Ta je dnem přísného postu a připomínkou pomíjivosti pozemského života. Kněz znamená čela věřících popelem z vrbových ratolestí posvěcených o Květné neděli uplynulého léta, se slovy Memento, quia pulvis es et in pulverem reverteris. Pomni, že prach jsi a v prach se obrátíš.

Začíná období předvelikonoční, období postní...


Podle etymologie slova masopust, bychom nyní měli "pustit" neboli "opustit" maso a jíst střídmě až do Velikonočního pondělí. Pouze neděle jsou z postního režimu vyjmuté, neboť jsou samy o sobě svátkem, a tak se na konci týdne můžete trochu rozšoupnout.

Nedávno byl uveřejněn seznam deseti nejzdravějších potravin světa. Kupodivu, jde většinou o potraviny, které jsou vlastně úplně obyčejné a nám dokonale známé. Pokud tedy chcete předvelikonoční období věnovat očistě vašeho organismu a znovuzískání energetické rovnováhy po zimním období, není nic jednoduššího, než k tomu využít právě tyto, zdraví prospěšné, potraviny. Já jdu rozhodně do toho. Pro inspiraci vám tu budu servírovat naše postní menu.

10 nejzdravějších potravin:
  • brambory
  • luštěniny
  • losos
  • brokolice
  • česnek
  • špenát
  • avokádo
  • citróny
  • vlašské ořechy
  • hořká čokoláda
Pokud chcete vědět čím jsou tyto potraviny tak přínosné, můžete si počíst ZDE.



1. POSTNÍ MENU

snídaně: müssli s hořkou čokoládou
svačina: hrst vlašských ořechů
oběd: Mexické fazole
svačina: bramborové placičky
večeře: jednohubky s avokádovou pomazánkou


Mexické fazole:
Na pánvi orestujeme cibulku, přidáme nakrájenou kapii, rajče a česnek. Ochutíme solí, pepřem, trochou červené papriky, a krátce podusíme. Kdo to má rád ostré, přisype trochu chilli. Přidáme fazole (ideálně červené i bílé - buď konzervované anebo předem uvařené ve slané vodě), kukuřici a vše provaříme.


Avokádová pomazánka:
Oloupané avokádo nastrouháme na jemno a smícháme se zakysanou smetanou. Dochutíme solí, pepřem a prolisovaným čenekem.



Dobrou chuť.




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama