Únor 2016

Drátkování

26. února 2016 v 12:00 Vyrábíme...
Drátkování se učím. Jsem na samém začátku studia a jsem samouk. Takže žádné kurzy a žádný školitel (bohužel). Prostě si večer vezmu drátek a zkouším si motat, co mě zrovna napadne, a nebo, co někde odkoukám. Zatím to s kvalitou není žádná sláva, ale je to neuvěřitelný relax a věřím, že se časem udrátkuju k lepší kvalitě.





Srdíčko v pozadí mi nakreslila dcera Natálka k Valentýnovi Usmívající se



I když už se zdá, že zimu polehounku nahrazuje jaro, topná sezóna ještě asi končit nebude. V jednom krámku jsem objevila tento briketovač starého papíru. Staré noviny, letáky či časopisy natrháte na malé kousky, zalijete vodou a směs mokrého papíru do něj vložíte. Díky lisu vytvoříte obdélníkovou briketu, kterou necháte pečlivě vysušit a pak s ní můžete pohodlně topit v kamnech či krbu. Hořet vydrží docela dlouho - 1-2 hodiny. Je to skvělý nápad. Recyklujete nepotřebný papír a zároveň ušetříte pár stromů. Také tímto způsobem můžete jednoduše skartovat dokumenty s osobními daty.





Přeji Vám krásný slunečný víkend.



Pravý domácí časopis

14. února 2016 v 18:22 Momentky
Už jste se s ním setkali? S PDČ, tedy s Pravým domácím časopisem?
Je několik důvodů, proč si ho přečíst. Za prvé, má krásný přebal s použitím retro štítku ze starých sešitů, za druhé, je plný témat, která se zabývají vším, jen ne mainstreamem, za třetí, je tak nějak milý a lidský...




Koupit ho můžete jen na vybraných místech, zpravidla v obchůdcích se zdravou výživou. Stále ale přitahuje větší počet čtenářů, tak snad i prodejců bude přibývat. Ostatně, prodejcem se můžete stát i vy sami, tak jako jsem se jím stala já. V mém masérském salónu se po něm zpravidla jen zapráší :-).

------------------------- ----------------------------- ---------------------------- --------------------------- -------------------------

Už nevím od koho jsem dostala láhev vína. Vypil jsme ji, a teprve když byla láhev prázdná, všimla jsem si, jak je neobvyklá. A krásná. No, posuďte sami. Hotová dekorace! Mimochodem, víno bylo portugalské, a moc dobré :-).





A na závěr jedna fotka z dnešní návštěvy tety na statku na Vysočině. Měsíční býček Richard.



Teta s vážnou tváří říkala, že tak hloupé tele ještě neměli... Prý by zvládl tak druhou třídu pomocné školy Mrkající.
Je pravda, že Ríšin výraz tomu někdy odpovídá...



Mějte se krásně!






Postní menu č.2

12. února 2016 v 15:39 Recepty
V dnešní postním menu využijeme další z deseti nejzdravějších potravin světa - špenát a lososa. Během velikonočního půstu nemusíme mít s rybou problém, protože ryba, jak známo, mezi postní jídla patřila. Stejně tak je povolený i živočišný tuk, tedy sádlo či máslo, a vlastně všechny mléčné výrobky.


Postní menu č.2:

snídaně: nastrouhané jablko, smíchané s rozmačkaným banánem a zasypané chia semínky
svačina: hrst vlašských ořechů
oběd: smetanové bramborové noky se špenátem a lososem
svačina: čokoládový tvaroh
večeře: bramboráky s naloženým zelím



Smetanové bramborové noky se špenátem a lososem
Uvaříme bramborové noky. Sekaný špenát podusíme s rozdrceným česnekem, osolíme a opepříme. Přidáme na kousky nakrájený plátek uzeného lososa. Zalijeme smetanou na vaření a vše prohřejeme, aby se spojily chutě.


Čokoládový tvaroh:
Plnotučný měkký tvaroh vyšleháme s trochou cukru do hladka. Rozdělíme do mističek a každou zalijeme hořkou čokoládou, rozpuštěnou v troše mléka.

Naložené zelí:
I když doma nemáte "kvašák", můžete si trochu zelí naložit. V zimním období, a vlastně po celý rok, pak můžete v ledničce mít bohatý zdroj vitamínů, navíc obohacený o přínosné produkty mléčného kvašení. Stačí na nudličky nakrájet čtvrtku hlávkového zelí, osolit ji, opepřit, okmínovat a přidat do ní třeba i trochu křenu. Pak směs pořádně promícháme a snažíme se z ní vymačkat co nejvíce šťávy. Vše pak pořádně upěchujeme do zavařovací sklenice. Chybí-li ve směsi šťáva, sklenici dolijeme vodou, aby vršek nebyl na suchu. Uzavřeme a dáme do ledničky. Již za pět dní máme dobré nakvašené zelí, výborné třeba k tomu dnešnímu bramboráku.



Přeji dobrou chuť.



Postní menu č.1

10. února 2016 v 16:02 Zdraví
Dnešním dnem končí masopustní období - je Popeleční středa. Ta je dnem přísného postu a připomínkou pomíjivosti pozemského života. Kněz znamená čela věřících popelem z vrbových ratolestí posvěcených o Květné neděli uplynulého léta, se slovy Memento, quia pulvis es et in pulverem reverteris. Pomni, že prach jsi a v prach se obrátíš.

Začíná období předvelikonoční, období postní...


Podle etymologie slova masopust, bychom nyní měli "pustit" neboli "opustit" maso a jíst střídmě až do Velikonočního pondělí. Pouze neděle jsou z postního režimu vyjmuté, neboť jsou samy o sobě svátkem, a tak se na konci týdne můžete trochu rozšoupnout.

Nedávno byl uveřejněn seznam deseti nejzdravějších potravin světa. Kupodivu, jde většinou o potraviny, které jsou vlastně úplně obyčejné a nám dokonale známé. Pokud tedy chcete předvelikonoční období věnovat očistě vašeho organismu a znovuzískání energetické rovnováhy po zimním období, není nic jednoduššího, než k tomu využít právě tyto, zdraví prospěšné, potraviny. Já jdu rozhodně do toho. Pro inspiraci vám tu budu servírovat naše postní menu.

10 nejzdravějších potravin:
  • brambory
  • luštěniny
  • losos
  • brokolice
  • česnek
  • špenát
  • avokádo
  • citróny
  • vlašské ořechy
  • hořká čokoláda
Pokud chcete vědět čím jsou tyto potraviny tak přínosné, můžete si počíst ZDE.



1. POSTNÍ MENU

snídaně: müssli s hořkou čokoládou
svačina: hrst vlašských ořechů
oběd: Mexické fazole
svačina: bramborové placičky
večeře: jednohubky s avokádovou pomazánkou


Mexické fazole:
Na pánvi orestujeme cibulku, přidáme nakrájenou kapii, rajče a česnek. Ochutíme solí, pepřem, trochou červené papriky, a krátce podusíme. Kdo to má rád ostré, přisype trochu chilli. Přidáme fazole (ideálně červené i bílé - buď konzervované anebo předem uvařené ve slané vodě), kukuřici a vše provaříme.


Avokádová pomazánka:
Oloupané avokádo nastrouháme na jemno a smícháme se zakysanou smetanou. Dochutíme solí, pepřem a prolisovaným čenekem.



Dobrou chuť.





Krabička na kapesníky

8. února 2016 v 14:55 Vyrábíme...
Po týdnu stráveném v Orlických horách, kde o sobě zima přece jen občas dala vědět,







jsme se vrátili do úplného jara.
Na skalce jsem dnes objevila první sněženku Usmívající se. Jaro zkrátka pomalinku klepe na vrátka...


Jarní motiv jsem použila i na tuto dřevěnou krabičku na papírové kapesníčky.
Natřela jsem ji bílým Eternalem a motiv nakreslila permanentním popisovačem.



S měsíčním zpožděním jsem si koupila letošní kalendář s grafikami Bohuslava Reyneka.
Je pro mě radostí a skutečným zážitkem, dívat se na něj.
Budu se těšit na každý nový měsíc...


Mějte se krásně...




Pouhé 1%

4. února 2016 v 18:26 Zamyšlení
českých žen by se popsalo slovy: "Jsem krásná!". Poukázal na to rozsáhlý průzkum kosmetické značky Dove, který se zaměřil na to, jak se české ženy vnímají a hodnotí.

My, Češky, prý máme všeobecně největší problém s tím, umět se pochválit. Často je to kvůli tomu, jaké vzorce si neseme z dětství, kvůli společenským vlivům, ale i tlaku, který na sebe, někdy zbytečně, vyvíjíme samy.

Přemýšlet ale nad tím, proč tomu tak je, asi nemá smysl. Zahrabaly bychom se v minulosti, a díky tomu by nám přítomnost mohla utéct mezi prsty...
Rozumnější bude, začít se na sebe dívat z jiného úhlu pohledu. A začít hned teď! Třeba nám k tomu pomůže následujících:




5 způsobů, jak být sama se sebou spokojená

1. Naučte se upřímně pochválit!
Většina žen sebe sama podceňuje, nezná své silné stránky a neumí si užít ocenění od sebe ani od druhých. Nepovažujte za automatické a samozřejmé vše, co umíte nebo zvládáte. Naučte se pochválit sama sebe a oslavujte i ty nejmenší úspěchy. Sepište si každý večer seznam věcí, které se vám povedly a za něž jste vděčná. Navíc, budete-li opřímně chválit ostatní, chvála se vám bude vracet jako bumerang.

2. Každodenní afirmace
Afirmace neboli pozitivní tvrzení je technika, která vám při každodenním využívání pomůže nejen získat sebedůvěru, ale i posunout se kupředu a docílit tak životní spokojenosti. Začněte maličkostmi, jako usmívat se na sebe v zrcadle místo negativních povzdechů, jaké kruhy pod očima nebo kolik kilo navíc máte. Naopak si řekněte nahlas: "Dnes mi to sluší!" Nalepte si na zrcadlo lístečky s pozitivními sděleními "Jsem jedinečná" nebo "Dnes vypadám skvěle". Nebo sepište seznam pěti věcí, které na sobě oceňujete.

3. Mějte se ráda
Pokud má žena ráda sama sebe, pak i její sebevědomí je zdravé. Nezaměřujte se na to, co si o vás myslí ostatní nebo okolí. Důvěřujte sama v sebe, nestyďte se za své názory, za svoji osobnost, ale naopak si užívejte toho, kým jste. Pokud se přijmete taková, jaká jste, a naučíte se mít ráda sebe sama, uděláte první krok k životní spokojenosti.

4. Nekritizujte
Přestaňte se kritizovat. Nekritizujte ani druhé a nebojte se jejich kritiky. Chovejte se k ostatním tak, jak byste si přála, aby se chovali oni k vám. Kritika nás při nedostatečném sebevědomí brzdí, ocenění naopak posouvá k rozvoji.

5. Zastavte se a buďte pozitivní
Nikam se nehoňte. Vše už je tady, uvnitř vás. Pochopte, že nejcennější okamžik je teď a tady. Nešťourejte se v minulosti a nemějte strach z budoucnosti. Zabývejte se jen činnostmi, které uspokojí vaše osobní potřeby a zájmy. Užívejte si každý den, soustřeďte sa na to, co je příjemné a co vám jde. Hektický život a z něj pramenící stres působí nepříznivě na psychiku i tělo. Pozitivní emoce jsou ale druhá strana mince - vašemu tělu a psychice prospívají. Napřimují záda, dodávají životní energii, a tedy i sebedůvěru.





Zajímalo by mne, jak by v takovém průzkumu dopadli čeští muži. Co si o tom myslíte?
Máte pocit, že je Váš muž sebevědomější než vy?
A proč?


Mějte se krásně a nezapomeňte se na sebe usmát do zrcadla Usmívající se.