Jarní závitky po thajsku

13. ledna 2016 v 12:32 |  Recepty
Jarní závitky v zimě? Proč ne. Potřebujeme do nich sice českou sezónní zeleninu, ale jen tu, kterou buď najdeme uskladněnou v našich sklípkách, anebo ještě stále koupíme v obchodě. Mrkev, cibule, zelí, česnek. A ještě hlívu ústřičnou. Takže žádný dovoz chemických plodin ze Španělska a Holandska podporovat nemusíme.

Budete ale muset navštívit obchůdek se zdravou výživou anebo asijský market, a dokoupit uzené tofu, rýžové nudle, rýžový papír a kvalitní sójovou omáčku. A pokud si budete chtít vyrobit vlastní přílohovou omáčku, tak i rýžový ocet.


Recept na thajské jarní závitky

Ingredience:

3 mrkve
čtvrt hlávky zelí
větší cibule
3 stroužky česneku
100g hlívy ústřičné
uzené tofu
50g rýžových nudlí
rýžový papír
asijská sójová omáčka

Očištěnou mrkev, zelí a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Uzené tofu nakrájíme na kostičky. Rýžové nudle přelijeme horkou vodou a po několika minutách scedíme a přesekáme.

Zeleninu a hlívu zprudka orestujeme na pánvi (ideálně wok). Thajci by pravděpodobně použili sezamový olej. Pokud ho nemáte, použijte váš oblíbený. Asi po pěti minutách přidáme 2 stroužky rozdrceného česneku a sójovou omáčku. Nakonec důkladně promícháme s přesekanými rýžovými nudlemi. Směs není třeba kořenit a solit - o správnou chuť se postará kvalitní sójová omáčka.


Thajské jarní závitky se balí do rýžového papíru. Pro ty z vás, které s ním ještě nepracovaly, mám pár informací. Rýžový papír je vysušená, velmi křehká (!pozor na přelomení!), tenká placička, kterou, abyste ji mohly použít jako obal na závitky, musíte na chvilku (cca 10 vteřin) namočit do mísy se studenou vodou. Změklý papír pak položíte na stůl a vlhkou rukou vyhladíte. Pokladete připravenou směsí a pečlivě zabalíte do závitku. Musíte pracovat celkem rychle, aby se papír nezačal lepit a trhat.



Hotové závitky nakonec ještě zprudka osmahneme na kapce oleje.


Závitky se při konzumaci namáčejí do tradiční asijské sladkokyselé omáčky. Tu si můžete buď koupit anebo vyrobit vlastní.


Sladkokyselá omáčka

Domácí omáčku vyrobíte smícháním sójové omáčky, rýžového octa, rozdrceného česneku a cukru.
Milovníci pikantní kuchyně přidají chilli.


A netradiční zdravá večeře je na světě!



Dobrou chuť.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Amelie Amelie | Web | 16. ledna 2016 v 20:25 | Reagovat

To vypadá skvěle!

2 Drahuš Drahuš | E-mail | Web | 16. ledna 2016 v 20:27 | Reagovat

Hmm, taky bych si dala... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama