Prosinec 2015

Silvestrovská polévka

31. prosince 2015 v 16:30 Momentky

chutná, i když se do ní dá, co kdo přinese. Anebo právě proto? Recept po mě nechtějte Usmívající se.

Náš tradiční Silvestr vypadá takto.





Les, teplo od praskajícího ohně, a vůně linoucí se z kotlíku...

Neměnila bych za nic...



Jiný svět...

29. prosince 2015 v 15:05 Momentky
Poprvé na střelnici. I přes přítomnost žen, v ryze mužském světě.

Střelný čmud v plicích, saze na rukou a obrovský respekt k té chladné věcičce.


















Rozkvetla...

25. prosince 2015 v 19:13
nám Barborka. Nejdřív jsem se na ni trochu zlobila, že to nestihla na Štědrý den, ale rozkvést na Boží hod je vlastně správnější. Ačkoli my všichni více prožíváme Štědrý den a večer, Ježíš se narodil až 25. prosince, což by, pro všechny z nás, mělo být mnohem důležitější datum...


Barborka. Malý zázrak zrození a velký symbol věčného koloběhu kolem nás.






Nikdy mě to nepřestane fascinovat...




Vánoční přání

23. prosince 2015 v 19:25 Momentky
Moji milí čtenáři,

dovolte mi Vám všem popřát klidné a láskyplné prožití svátečních dnů.

Přeji vám, ať jste v těchto dnech obklopeni těmi, které máte rádi, a ať spolu prožijete radostný a krásný čas.




S láskou,

Radka






Naše štědrodenní kapustnica

23. prosince 2015 v 19:24 Recepty
Na Štědrý den máme k obědu pouze polévku. Co si pamatuji, vaříme zelňačku, a k ní pečeme domácí houstičky. Předloni jsem v Apetitu objevila Ihnačákův recept na slovenskou kapustnicu a od té doby vařím pouze ji. I když jsem ji okleštila o uzené, které tam má správně ještě být, je výborná a všem ji doporučuji vyzkoušet.

Slovenská kapustnica
  • lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce mleté papriky
  • hrst sušených hub předem namočených v bílém víně
  • uzená klobáska
  • 1 kg kysaného zelí
  • bobkový list, pepř, sůl
V hrnci necháme rozpustit sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a bobkový list, a dusíme dokud cibule nezměkne. Zasypeme paprikou, krátce orestujeme a přidáme houby, nakrájenou klobásku a zelí. Podlijeme 1,5-2 litry vody, osolíme, opepříme a vaříme dokud zelí nezměkne.





Jako přílohu máme domácí housky. Recept najdete ZDE.



Přeji vám dobrou chuť!




Tak už zítra...

23. prosince 2015 v 19:23 Momentky
... přijde den, na který se všichni tolik těšíme. Díky včasným nákupům a přípravám jsem se elegantně vyhnula všem frontám, zácpám a stresům, všechno mám připravené, takže si užívám tu opravdovou vánoční pohodu. Holky už se nemohou dočkat, a i když letos poprvé ví, že Ježíšek dárky nenosí, neubírá jim to, zdá se, na radosti. Naopak, samy se vrhly do nakupování drobných dárečků po všechny členy rodiny (od prababičky po křečka Usmívající se) a musí se hodně ovládat, aby si vzájemně nevyzradily všechna překvapení, které ukryly pod neuměle zabaleným vánočním papírem.



Ačkoli je za oknem úplné jaro, barborka mi ještě nevykvetla - už, už se ale klube, a tak doufám, že to do zítřka stihne.




Už jsem stihla uvařit polévku, kterou máme tradičně k štědrodennímu obědu. Recept najdete v předchozím příspěvku.




Zázvorový čaj

20. prosince 2015 v 14:23 Recepty
Předvánoční čas je časem setkávání s přáteli, časem besídek a večírků, ke kterým nerozlučně patří předávání drobných pozorností. Ty nejkrásnější dárečky, jsou podle mého ty, které sami vyrobíme. Alespoň já si jich cením nejvíce. A proto se pro své blízké snažím pokaždé něco malého vyrobit. Tetokrát to byl naložený zázvorový čaj.


Zázvorový čaj

Oloupeme zázvor a nakrájíme ho na kousky. Přidáme nakrájený citrón. Jeho kůru buď ponecháme (u chemicky neošetřených plodů) anebo ji oloupeme. Naskládáme do čistých skleniček a zalijeme dobrým medem. Naložený čaj necháme v lednici.

A pokud pak máme chuť na dobrý a zdravý čaj, který opravdu zahřeje, odebereme trochu směsi do hrnku a přelijeme horkou vodou. Právě nyní, kdy bacily lítají kolem jako diví, se takováto meducína určitě hodí.




Užijte si zlatou adventní neděli...






Ladův Betlém

13. prosince 2015 v 9:31 Momentky
Josefem Ladou nakreslený betlém jsem dostala od kamarádky někdy před šesti lety, když byly holky ještě malé. Pamatuji se, že než jsem nůžtičkami na nehty vystříhala všechny pitoreskní figurky, vytvořily se mi na palci a ukazováčku pořádné puchýře... Ale pro krásu se trpí, a tento Český Betlém, který Lada pro děti vytvořil již v roce 1920, a v němž přinášejí k jesličkám dary typické české figurky a třem mudrcům vévodí český král Jiří z Poděbrad, krásný je. No, posuďte sami:

















Pokud chcete udělat radost dětem, ale i těm dospělým, kteří v sobě duši dítěte stále nosí, Ladův Betlém je jedním z nejkrásnějších adventních dárků. Koupíte ho za pár kaček, třeba ZDE.


Přeji klidnou třetí adventní neděli...






Nejlepší kokosky

10. prosince 2015 v 21:17 Recepty
Vážně, jsou úplně skvělé!

Původně jsem žádé cukroví péct nechtěla, kokosky si vymyslela Natálka - chtěla by je totiž prodávat na sobotním Knoflíkovém trhu. A tak jsme společně šlehaly a pekly...




Recept na kokosky
  • 250g strouhaného kokosu
  • 5 bílků
  • ciitrónová šťáva
  • 350g cukru krupice
Z bílků ušleháme sníh - pro dobré šlehání přidáme trochu citrónové šťávy. Do pevného sněhu pak postupně zašleháme asi 150g cukru. Když sníh cukr přijme, nádobu se sněhem vložíme do teplé vodní lázně a do sněhu postupně zašleháme dalších 200g cukru. Sníh zhoustne a získá zvláštní opálový lesk. To je znamení, že do něj můžeme vmíchat mletý kokos.
Z hmoty tvarujeme na plech malé bobíky a v mírné troubě (cca 100°C) je pečeme dokud nezačnou růžovět.



... jsou šťavnaté a křehké, prostě skvělé!
Škoda, že je Natálka zabavila, ochutnala jsem jen jednu Plačící


Mějte se krásně!





Zpívající anděl

8. prosince 2015 v 10:59 Vyrábíme...










Stačí jen bílý karton, polystyrenová kulička, peří, ovčí rouno... a šikovné ruce. V tomto případě patřily naší Viky.


Klidný adventní čas Vám přeji.





Be-Be střecha a dlouhé večery

5. prosince 2015 v 23:55 Recepty
Nastal čas, kdy se začíná smrákat ve čtyři, a večery jsou tím pádem nekonečné. Máte také kolikrát pocit, že už je tak sedmá večerní a ručičky hodinek zatím dolezly stěží k páté? Večery jsou prostě dlouhé, což je na jednu stranu šílené, protože do práce z práce je to tzv. "od tmy do tmy", na druhou si ale, zvláště o víkendu, můžeme vychutnat ten luxus být doma, zapálit svíčky a adventní světýlka, a trávit čas pospolu... třeba při nějakém tvoření anebo hře s dětmi.

Vánoční cukroví nedělám, na to máme dostatečně akční babičky, na sladké ale máme chuť pořád :-). Protože se mi nechtělo péct, zapátrala jsem v mém rozdrbaném sešítku s recepty. Střechu z be-beček jsem nedělala už strašně dlouho, a tak mi přišla jako dobrá volba. A jako už tolikrát, nezklamala ani nyní. Nejvíc samozřejmě chutnala holkám (rum jsem kvůli nim raději vynechala), ale pochutnali jsme si všichni.


Be-Be střecha
  • 1 balíček světlých Be-Be sušenek
  • 1 balíček tmavých Be-Be sušenek
  • 150g moučkového cukru
  • 200g másla
  • 500g plnotučného měkkého tvarohu
  • 2 banány
  • rum
  • čokoláda na polevu (nepovinná položka Usmívající se)
Máslo utřeme s cukrem, tvarohem a ochutíme dle libosti rumem. Na alobal naskládáme jako šachovnici sušenky - 3 řady po 7 kusech. Potřeme polovinou krému a znovu zakryjeme sušenkami (opačné barvy dáváme na sebe - nebojte, vyjde vám to Mrkající). Navrch rozetřeme zbytek krému a na prostřední řadu položíme podélně banány. Alobal potom z obou stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici můžeme ještě polít čokoládovou polevou a znovu dáme vychladit.

Be-Be střecha by měla v lednici vydržet dosti dlouho, ale většinou tento problém nemusíme řešit...


Všimli jste si, na čem je střecha servírována? Z těchto dezertních talířků mám obrovskou radost. Koupila jsem je v jednom krámku s keramikou v Dobříši, a jsou od českého výrobce... Je to retro, a jak krásné....


Dlouhý večer před námi, zákusek na stole... zbývá už jen nějak zabavit rodinu. S touto hrou přišla Natálka, že prý ji hráli ve škole. A je opravdu zábavná, nenáročná na přípravu a navíc vám trochu provětrá mozkové závity. Vhodná tak pro děti od třetí třídy a kohokoli staršího.

Každý hráč potřebuje jen papír a tužku, jeden z hráčů, časoměřič, potřebuje navíc stopky. První hráč si vymyslí písmeno a jmenný rod, tzn. řekne třeba "písmeno M, rod mužský". Časoměřič v tu chvíli spustí stopky s nastavenou 1 minutou, a všichni se na své papíry snaží zapsat co nejvíc podstatných jmen rodu mužského začínajících písmenem M. Ten, kdo vymyslí nejvíc slov, dostává bod. (My jsem si určili pravidlo, že každý může použít pouze jedno vlastní jméno, aby to nebyl samý Milan, Marek, Matěj, Miloš apod.) Podle směru hodinových ručiček pak pokračují další hráči ve výběru písmene a rodu. Přiznávám, že mě tato hra fakt bavila a byl to příjemný oddych od poslední dobou u nás stále omílané hry "země, město, jméno, zvíře, věc....", no znáte to...



Tak se mějte krásně, a přeji vám všem příjemně strávené dlouhé, prosincové večery...




Knižní vánoční tip

4. prosince 2015 v 11:41 Knihy
Tak touto knihou, myslím, potěšíte kohokoli nad třicet. Tedy každého, kdo to zažil...
Ve dvou dílech pečlivě zpracovaných Retro knih vás autor Michal Petrov provede dobou reálného socialismu z pohledu obyčejného člověka - konzumenta. Tedy toho, který chodil do Pramenu pro mléko v pytlíku, a do Tesly pro černobílou telku. Na celkem 520 stranách se můžete probírat stovkami dobových fotografií výrobků, časopisů, obchodních štítů a reklamních textů z tehdejší doby. Nahlédnete do typického panelákového bydlení či pracovní linky, v níž socialistický člověk trávil svůj život. Nad spoustou fotografií vykřiknete: "Jé, to si pamatuju", a podle toho, oč se zrovna jedná, vás zalije vlna nostalgie nebo pocit neuvěření, že "to přece není možný, jak se tenkrát žilo..."

Vrátíte se do časů, kdy
  • se květáky nosily jen v síťovce
  • telefon nechodil s vámi
  • se kvalita člověka neměřila počtem lajků
  • zprávy nosil jen pošťák
  • módním hitem byly červené trenýrky
  • Zlín byl Gottwaldovem...










Přeji Vám krásný Barborkový den...







Pro inspiraci...

2. prosince 2015 v 18:00 Z mého obchůdku...
... tip na voňavý dáreček z mého krámku.

Keramické srdce s vůní kašmíru, pomeranče a skořice, levandule, černého jantaru nebo bílého pižma určitě potěší...








Háčkovaný adventní kalendář

1. prosince 2015 v 11:16 Vyrábíme...
Tak tento kalendář už nám Ježíšek (to jsem si tenkrát narychlo pro holky vymyslela - že ho přinesl Ježíšek - aby mohly odpočítávat dny do jeho skutečného příchodu na Štědrý den) nosí osm let. Pytlíčky jsem háčkovala narychlo z nejrůznějších zbytečků přízí a tak je takový pestrobarevný, což ale holkám rozhodně nevadí. Úžasné na něm je, že ho snad budeme mít na věky. Stačí ho jen v noci na 1.prosince vytáhnout, oprášit a naplnit sladkostmi...



Víte, že první známý adventní kalendář pochází z roku 1851? Od počátku 20. století se pak začaly vyrábět kalendáře z tvrdého papíru. Byly na něm vymalovávány nejrůznější liturgické výjevy z bible s důmyslně poschovávanými okénky. Okénka ale neskrývala čokoládovou pochoutku, nýbrž obrázek, veršík či citaci z bible. Smyslem kalendáře ale, stejně jako nyní, bylo zpříjemnit dětem čekání na příchod Ježíška.


Tak první pytlíček, koukám, už zeje prázdnotou...



Mějte se krásně!