Rožmitálský báč

24. září 2015 v 11:28 |  Recepty
Ve Cvokařském muzeu v Rožmitále pod Třemšínem samozřejmě byla spousta dobových fotografií a historických záznamů o tom, jak v tomto kraji dříve lidé žily, jak pracovaly, jak se bavily a ... také jak jedly. Staročeská jídla mám moc ráda a je skvělé, že se staré recepty neustále oprašují.

Prvotně názvem mě zaujal tento recept:


Báč (někdy také bác) v jiných krajích vošouch či kramflek jsou různá jména pro bramborový pokrm, jejichž základ je dosti podobný bramborákům.

Recept na báč:
350g strouhaných brambor
500g pol. mouky
1/2 l mléka
50g droždí (já dala jen půl kostičky a stačilo)
100g másla
2 vejce
3 stroužky česneku
sůl, majoránka, škvarky (slanina), mák

Zadělané těsto necháme v pekáči vykynout, pak posypeme mákem a pečeme na 180° necelou hodinu.

Báč můžeme podávat místo pečiva k bramboračce (tak nám ho podali v hospodě v Březnici), k houbové omáčce anebo k čemu vás napadne. My ho doma měli k dušenému zelí.




Dobrou chuť!


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 26. září 2015 v 11:03 | Reagovat

Tak POZOR!!!!....mám novou klávesnici v noťasu a nesmím slintat!!!

2 Radka Radka | Web | 29. září 2015 v 19:07 | Reagovat

No tak na to pozór! Zase bys nám tu všem chyběla:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama