Červen 2015

Fíková marmeláda

28. června 2015 v 18:55 Recepty
Jako nadšené výrobkyni marmelád mi to ani tady v Itálii nedalo, brousila jsem všude kolem, a přemýšlela, z čeho bych ji mohla udělat. Nakonec mě cvrnknul do nosu první zralý fík a ovoci bylo rozhodnuto. Slaďoučké fíky i bio citróny potřebné k výrobě jsou tu zadarmo, rostou mi doslova za chalupou :-).


Fíková marmeláda

Zralé fíky vydlabeme a v hrnci povaříme s citrónovou šťávou.
Přidáme cukr s rozmíchaným citrusovým pektinem a ještě krátce povaříme.
Plníme do vyvařených skleniček.

Ochutnali jsme k snídani a je vynikající.


A sladké dárečky z dovolené jsou hotové :-)


Přeji krásné, a snad už i v Čechách opravdové letní dny...



Bella Italia

24. června 2015 v 18:29 Toulky
Posílám moc pozdravů a pár fotek z naší dovolené v italském Garganu. Na internet se tady moc nedostanu, na wi-fi musím vždy odběhnout do místního baru, tak jenom krátce, stručně a obrazem... abyste z té krásy také něco měli.











Ciao!!!



K moři

20. června 2015 v 7:31 Z mého obchůdku...
... se letos každý nedostane. Pro ty, kterým to letos nevyjde, posílám alespoň typ na mořskou vůni z mého obchůdku :-)




Přeji krásné léto, ať už budete kdekoli...



Jahodová sezóna

17. června 2015 v 22:24 Recepty
pomalu, ale jistě končí... Škoda. Na jahodové šílenství se každý rok těším jako malé dítě. Jejich sladkokyselá vůně a intenzivní barva je nenahraditelná, jejich chuť je chutí nadcházejícího léta a prázdnin. Jahody jsou pro mě symbolem šťastného období.

Teď jsem jahod doslova přesycená, tak jako každý rok, jsem to s nimi opět přehnala...naštěstí, vzhledem k jejich krátké sezóně, to jde přežít. Umělé jahody ze skleníku bych si nikdy nekoupila, a tak mám zase celý rok na to, abych se na ně začala nedočkavě těšit.


Můj nejmilejší jahodový dort

Vzpomínka na dětství - vždy jsem ho musela dostat k narozeninám. Dodnes se bez něj neobejdu.

Do dortové formy skládáme vrstvu piškotů, vrstvu oslazené (a kakaem ochucené) zakysané smetany a vrstvu jahod. Zopakujeme a na vrch dáme piškoty. Přikryjeme alobalem a necháme odležet do druhého dne v lednici.



Jahody se smetanou

Další naprostá nezbytnost. Permanentní přítomnost v naší lednici. Skvělá snídaně :-)
A pro holky i ve zmrzlé formě.



Jahodová marmeláda

Jahody a citrónovou šťávu krátce povařím, sesbírám pěnu, přidám pektin (používám jen přírodní citrusový) rozmíchaný s cukrem, nechám projít varem, dosladím a ještě pár minutek povařím.
Nejlepší marmeláda :-)




Jahodový koláč

250g tvarohu, 250g pol. mouky, 1/2 prášku do pečiva, 250g cukru, 200g másla, 4 vejce, citronová kůra
Těsto ušleháme, nalijeme na plech, poklademe rozkrájenými jahodami, posypeme drobenkou a pečeme.
Je výborný!




Doufám, že i vy jste si jahodovou sezónu pořádně užili!





Večerní bouře...

14. června 2015 v 22:17 Momentky















dnes se bude dobře spát...



13. červen

13. června 2015 v 19:00 Zamyšlení
je jeden z mých nejoblíbenějších dnů, můj den narozeninový, den, kdy je jahodová sezóna v plném proudu,


na stromech dozrávají třešně, louky jsou plné pestrobarevného kvítí,
(foto - Pinterest)

na venkově voní seno, dny jsou našponované do délky a nabízejí svěží rána a dlouhé romantické večery,

(foto Pinterest)

děti už hází školu za hlavu a dospělí se těší na zasloužené dny volna, pořádají se třídní srazy, a svateb je jako máku, lidé se večer scházejí, posedávají na zahrádkách a povídají si.
Nikdo nechce být v červnu sám...

(foto Pinterest)

Mějte se krásně a nebuďte sami...


v červnu ...


....



Květákové placičky a tzatziky

11. června 2015 v 21:02 Recepty
Mám teď nějaké plackové období... Dnes jsem dostala chuť na placky květákové, které už jsem nejedla, ani nepamatuji. Moje máma je dělávala z vařeného květáku, já, protože jsem líná, jsem je zkusila ze syrového - a vůbec to nevadilo. Placky byly moc dobré i tak.


Květákové placky

Na hrubém struhadle nastrouháme jeden květák a půlku cuketu. Ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem, majoránkou a česnekem. Pečlivě promícháme, přidáme dvě vajíčka a zahustíme moukou. Smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.


V obchodě mi padlo do oka koření Tzatziky od Vitany a o salátu bylo rozhodnuto. S plackami vytvořily skvělou kombinaci.


Tzatziky

Okurku hadovku nastrouháme na hrubo, přidáme bílý jogurt (ideálně řeckého typu), lžíci olivového oleje a lžíci koření Tzatziky (Vitana). Necháme v chladu odležet.


Mějte se krásně!



Zelňáky

10. června 2015 v 7:00 Recepty
Ze všech jídel mám nejraději ta nejjednodušší, ta, která se skládají jen z několika málo ingrediencí. Jsou dobrá, jednoduchá na přípravu, levná, a jejich chutě se zkrátka neomrzí... Někdy přemýšlím, že by se mi, co se týče stravování, žilo dobře na českém venkově někdy před sto lety. Maso v neděli, jinak kaše, chleba s tvarohem, husté zeleninové polévky, brambory na loupačku, placky a nebo třeba... zelňáky.

Zkusila jsem je vlastně poprvé a vůbec nechápu, že jsem je neobjevila dřív. Jsou tak strašně jednoduché, že jsem ani nevěřila, že by mohly být dobré. Jenže se opět potvrdila stará pravda, že v jednoduchosti je síla. Zelňáky jsou super!


Na jejich výrobu potřebujete pouze kysané zelí (vymačkané od vody), hladkou mouku a sůl.
Lžící vytvoříme placičky a smažíme do zlatova na sádle.
Zapíjíme pivem :-)

Dobrou chuť!



Anýz

8. června 2015 v 14:00 Toulky
Anýz je nejen rostlina z čeledi miříkovitých, ale také velmi sympatická horská bouda v srdci Krkonoš. Najdete ji, pokud se vydáte z Horních Míseček na Třídomí po žluté turistické. My jsme tam zabloudili vlastně náhodou, k návštěvě nás pozvala pěkně malovaná cedule s nabídkou, ale určitě se tam zase někdy cíleně stavíme.

Je to moc milá přírodní občerstvovna s posezením venku. Už z dálky nás radostně vítala hnědá labradorka Maggie, na pozdrav zamečely dvě kamerunské kozy, a i ovečky ze spodní ohrady se zvědavě vyběhly podívat, kdo to přichází. Na bílé židli se v odpoledním sluníčku vyhřívala mourovatá kočka a vůbec nevěnovala pozornost dobrotám, které nám paní domu nosila na stůl: bezinkové šťávě s mátou, ovesným lívanečkům s domácí marmeládou a vynikající tvarohové zmrzlině s medem z mladého jehličí. Vše domácí výroba! Kromě toho byl v nabídce třeba i chléb s medem, se sádlem, anebo čerstvě ulovený pstruh z místního jezírka...

Věřte, nechtělo se nám tu nedělní pohodu opouštět....

Bohužel Plačící jsem u sebe neměla foťák, takže vám boudu a její pěkné okolí zprostředkuji pouze několika fotkami z webu:


Celý víkend v Krkonoších jsme si krásně užili, bylo opravdu nádherně - svěží horský vzduch přece jen nedovolil vedru zvítězit a tak jsme v sobotu zvládli i celodenní výlet na kole. Holky mě trochu proklínaly, ale nakonec byly šťastné, že těch 28km zvládly.

Jediný šrám z víkendu vám předkládám na fotografii...



..ne, nebyla jsem tak rockersky rozvášněná, jak se může na první pohled zdát Mrkající . Kytara prostě žuchla ze stolu na zem a bylo to... Je mi jí moc líto, měla výborný zvuk. Modlím se, aby ji náš známý kytarář uměl opravit.


Přeji vám krásný den bez pádů!



Lumiére obscure

5. června 2015 v 7:00 Z mého obchůdku...

... je název nově nabízené vůně v mém obchodě. V překladu něco jako "tmavé světlo" nebo snad "zatmění"...

Protiklad dne a noci je v ní vyjádřen jemnou, sladkokyselou kompozicí. Ostrost rebarbory a svěžest vodního melounu vyvažuje sladká vanilka a kokos. To vše podtrhuje dřevitý santal.




Voňavý zážitek přeje

Radka



Frišta

3. června 2015 v 21:00 Knihy
Tak tato kniha známé novinářky a humanitární pracovnice Petry Procházkové se četla jedním dechem.

Je autobiografickým převyprávěním úseku života, který autorka ne?dobrovolně strávila v Afghánistánu, kam se přivdala.
Bez emocí, bez hodnotících soudů a s takřka novinářskou nezaujatostí dává nahlédnout do chodu afghánské rodiny a společnosti. Místy mě kniha šokovala, zvláště při popisování společenského statusu žen...

Vřele doporučuji!






Colors of...

2. června 2015 v 7:00 Momentky
... Prašný most






Stále se vracím k V.H. a jeho dobrým skutkům.

A se smutkem přemítám, čím přispívá k blahu svého lidu současný Hradní pán...