Pro zdravé žíly

29. května 2015 v 8:00 |  Zdraví
S blížícím se létem stoupá nejen naše těšení na čas prázdnin a dovolených, ale často také vzrůstá obava z toho, že po roce opět budeme muset odhalit ty části těla, které jsou jinak bezpečně maskovány kalhotami a punčochami, a kterými bychom se nejraději moc nechlubily... Bohužel, křečové žíly trápí statisticky každého třetího člověka a boj s nimi je náročná disciplína, která většinou končí na chirurgickém sále. Doktoři nám tam sice nožky pěkně vyhladí, ale pokud nezměníme způsob našeho stravování, za nějaký čas se nevzhledné křečáky objeví znovu.

Věřím tomu, že tělo je schopno poradit si s tímto problémem i bez lékařského zásahu. Je ale potřeba změnit jídelníček - výskyt metliček či křečových žil je signálem nerovnováhy minerálů a prvků v našem organismu. Pokud budeme ochotni s tím něco udělat, stav žil se zlepší. A i když to nebude tak rychlé jako po lékařském zásahu, výsledek bude trvanlivější.

Má-li někdo problém se žílami, trpí zpravidla nedostatkem hořčíku... Není to ale samozřejmě tak jednoduché, často je ještě třeba nahradit převahu anorganického vápníku (mléčné výrobky) vápníkem organickým (sezam, mák, mandle a většina dalších semen), dodat draslík a vitamín C. Na vyčištění krevního řečiště nefunguje nic spolehlivěji než čerstvé zeleninové šťávy...


Pro dobrou funkci žil je bezpochyby nutný vitamín P neboli rutin, který ve velkém množství obsahuje pohanka. Loupaná semínka pohanky jsem zvyklí vařit jako kaši nebo přílohu k jídlům. Upřímně řečeno, obdivuji všechny, kdo vařenou pohanku pozřou. Ať jsem se ji snažila upravit jakkoli, připadala mi vždy naprosto odporná... Snažila jsem se zvyknout si na tu nepříjemnou chuť, ale fakt to nešlo. Naštěstí jsem zjistila, že pohanková semena sice rutin obsahují, ale zdaleka ne tolik jako čerstvé pohankové výhonky - ty jsou rutinem doslova nabité a navíc jsou velmi svěží, křehké a chuťově výborné. A tak jsem sehnala neloupanou pohanku a začala si ji doma pěstovat. Výhonky přidávám do salátů, rizota, pomazánek...kamkoli mě napadne.


Pohankové výhonky také přidávám do smoothie. Pokud byste chtěli vyzkoušet, tady je jeden z mých oblíbených:


Okurkové smoothie s pohankou

Do mixéru vložíme okurku hadovku, hrst pohankových výhonků, stroužek česneku a trochu Kyšky nebo bílého jogurtu.
Do hladka rozmixujeme.

Nejlépe chutná vychlazené.




Přeji vám krásný den!


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Blanka Blanka | Web | 29. května 2015 v 13:10 | Reagovat

Radko,zase nová zkušenost.
Já mám naštěstí pohanku moc ráda a kupodivu ji bez problému jí i celá moje rodina.
Po neloupané pohance se podívám,ale do zeleninové šťávy si výhonky asi nedám.Nevím proč,zeleninové šťávy mi nechutnají.Mléko taky skoro vůbec nepiju,ale doháním to jogurty,sýry.
Abych nezapomněla,dneska mám jako přílohu k obědu salát z bílé ředkve...výborný,děkuju!

2 Radka Radka | Web | 29. května 2015 v 19:08 | Reagovat

Však já z tvého blogu vím, že jsi milovnice pohanky :-) Máš v tom případě vyhráno. Jsem ráda, že ti salát chutnal. Měj se hezky!

3 Jana Jana | Web | 29. května 2015 v 20:41 | Reagovat

Pohanku mám ráda, nejčastěji ji přidávám do zeleninových polévek. Klíčit jsem ji nikdy nezkoušela, i když na jaře dávám klíčit hrách, fazole, čočku a cizrnu. Takže asi vyzkouším. Díky za inspiraci.

4 Eva Eva | Web | 29. května 2015 v 21:42 | Reagovat

Tohle jsem ještě nikdy nochutnala ale už se na to připravuji potom se dobře hubne měj se fajn

5 beallara beallara | Web | 30. května 2015 v 9:05 | Reagovat

Radko, tentokrát s Tebou nebudu souhlasit...zhubnula jsem skoro 35kg tuku a vody, již 17let nekouřím, moje strava obsahuje 80% zeleniny a ovoce, už 30let nefetuji a alkohol piji skutečně výjimečně... přesto jsem byla již třikrát na operaci varixů a další mě čeká. Sportuji, žiji zdravě, pohanku jím, ale bohužel tu kudlu neoddálím....

6 Radka Radka | Web | 30. května 2015 v 11:51 | Reagovat

[3]: Ano všechny výhonky jsou plné minerálů a vitamínů, a kdy jindy je jíst, než na jaře. Zkus ji :-)

[4]: Evi, akorát mi chvilku trvalo, než jsem neloupanou pohanku sehnala..

[5]: Právě proto říkám, že to je vždy trochu složitější. I přesto, že se člověk láduje od rána do večera zdravými potravinami, může mít nedostatek nějakého prvku, vitamínu...Je dobré si udělat test (třeba z vlasu), co člověku opravdu schází a to pak do stravy přidat. Ale pak ještě hrají roli způsob života, zatížení, genetika...v tom je bohužel život nespravedlivý k těm, co se snaží. Měj se fajn.

7 Jitka Jitka | E-mail | 27. října 2015 v 12:21 | Reagovat

Také jsem propadla pohankovým výhonkům, krásně se pěstovaly, dobře chutnaly. Jenže pak jsem na internetu našla informace o tom, že jsou toxické (myslím zde, snad nevadí, že dávám odkaz: http://www.vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2006051701)

Nic mi neudělaly, jedla jsem jich málo a jak říká kamarádka, i nebezpečné věci v malém množství mohou být třeba i prospěšné. Nicméně já se raději vrátila k bezpečnému pití pohankového čaje a pěstování aronie a kamčatských borůvek pro rutin.

Pohanka v tom prý není sama, toxické je velké množství takových různých zelených výhonků. Rostliny se tím brání proti "sežrání" v raném stadiu, kdy jsou křehké a zranitelné. Později obvykle toxicita klesne a rostlina se dá jíst. Nějaký přesný seznam těch bezpečných rostlin pro rychlení do salátů jsem ale ještě nenašla.

Snad Vám moc nekazím radost. Já z toho byla smutná, chutnaly mi velmi.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama